Foto: Aston Martin

Aston Martin Rapide E officiell

Efter lång väntan kommer nu Aston Martin Rapide med eldrift. Sugen? Då får du skynda på – blott 155 Rapide E ska byggas och orderböckerna ligger öppna nu. 

Redan 2015 fick vi höra om och se fyrdörrarssedanen Aston Martin Rapide med eldrift. Ett elbilskoncept som plockats fram tillsammans med Williams Advanced Engineering och som skulle stå klar 2017. Så blev det inte men nu är i alla falla en produktionsklar version presenterad under bilsalongen i Shanghai.

Bilen ska tillverkas i 155 exemplar och har två motorer som ger ett maximalt effektuttag 610 hästkrafter och ett vridmoment på 950 newtonmeter och driver bakhjulen. Batterierna är placerade under motorhuven fram samt där tidigare växellåda och bensintank har varit monterade. Det handlar om totalt 18 650 celler och systemet är på 800 volt. Bilen har en räckvidd på 32 mil enligt WLTP-cykeln och sprinten 0-97 km/h (0-60 mph) klaras av på under fyra sekunder.

Foto: Aston Martin

Det mesta ovan vet vi om sedan tidigare men nu får vi se bilen i sin helhet efter att tidigare bara fått se en del av karossen. Framtill ses en splitter och bak en diffusor. Just aerodynamik har varit i fokus i arbetet och har resulterat i åtta procent lägre luftmotstånd jämfört med Rapide med förbränningsmotor. De analoga mätarna har givit vika för digitala sådan som ger den information som en elbilsförare behöver.

Mycket energi har lagts på att drivlina och chassi ska bevara urmodellens karaktär med V12-motor. Bilen är som sagt bakhjulsdriven men har även diffbroms och tre körlägen: GT, Sport och Sport+.

Foto: Aston Martin

Bilen blir den första att skruvas samman i märkets nya fabrik i St Athan. En fabrik som uteslutande ska syssla med elektrifierade fordon men som invigdes med bilar av den gamla skolan – se bara på klippet här.

Aston Martin Rapide E går att beställa nu men något pris nämns inte i pressmeddelandet.

Har du redan en gammal Aston Martin och är nyfiken på det där med eldrift ska du hålla i checken ett tag. I samma veva som man utvecklat Rapide E har man nämligen jobbat med en kassettlösning för elkonvertering av klassiska modeller

.

https://youtu.be/BGY5lciXsfQ