Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Aston Martin

Aston Martin slopar eldrivna Rapide E

Aston Martin verkar lägga produktionen av eldrivna Rapide E på hyllan. Den brittiska lyxbilstillverkaren har pressad ekonomi.

Det var så sen som april 2019 Aston Martin presenterade den officiella versionen av den helt eldrivna Rapide E. En väntad lansering vars planer först offentliggjordes under 2015. Under 2019 års Goodwood Festival of Speed var Aston Martin på plats och visade upp en nästan helt färdigutvecklad förseriebil av Rapide E för publiken. Med 610 hästkrafter och 950 newtonmeter tog den sig upp för Goodwood-backen och Aston Martin sade att de skulle tillverka 155 exemplar av den lyxiga fyrdörrarssedanen, med en elräckvidd på upp till 32 mil.

Nu verkar planerna dock ha ändrats då källor hos Aston Martin meddelar till den brittiska tidningen Autocar att det inte blir någon produktionsversion av bilen. I stället ska den användas som en testbädd för framtida elektrifierings-satsningar.

Troligen beror slopandet av Rapide E på det faktum att Aston Martin har haft en pressad ekonomisk situation den senaste tiden och under hösten 2019 gick företaget ut med en vinstvarning. Något som följdes av ett underskott på 170 miljoner kronor för årets första tre kvartal.

Troligen kommer Aston Martin att satsa allt sitt kvarvarande krut på den nyligen presenterade suven DBX för att få företaget lönsamt igen. Något officiellt uttalande gällande Rapide E har Aston Martin inte gått ut med ännu.