Aston Martin Valhalla officiell i produktionsutförande
Nu får vi äntligen se hur supersportbilen Aston Martin Valhalla kommer att se ut i produktionsutförande. Men fortfarande saknas ett fast lanseringsdatum.
Så sent som i april i år nåddes vi av ryktet att Aston Martin Valhalla, supersport-laddhybriden som skulle komplettera den mer extrema Valkyrie, hade försenats och att lanseringen var uppskjuten ända till 2023.
Men i dag slog bomben ned. Aston Martin presenterar nu Valhalla i produktionsutförande, med 950 hästkrafter och ett mål om att lotsa vagnen runt Nürburgrings nordslinga på 6.30 minuter.
Jämfört med prototypen som visades upp på bilsalongen i Genève i förrfjol har produktionsbilen större strålkastare och en riktig kylargrill. Det ger den mindre vibbar av utomjording och mer karaktären av en helt vanlig supersportbil.
Här finns till och med förarstödssystem som adaptiv farthållare, autobroms och dödavinkelnvarnare och infotainmentsystemet tillåter mobilintegration genom Apple Carplay och Android Auto.
Tekniskt bygger Valhalla på ett nyutvecklat kolfiberchassi, med så kallad pushrod-fjädring i fram och multilänkbakaxel där bak. Stötdämparna är minst sagt avancerade enheter från kanadensiska Multimatic, som arbetar med spoolventiler, en teknik som man annars bara hittar i de högsta racingklasserna. Och, märkligt nog, värstingversionerna av Chevrolet Camaro. Nåja. Här har man dessutom lyckats styra dem på elektronisk väg, så att stötdämpningen är adaptiv.
Bensinmotorn är baserad på Mercedes-AMG:s fyraliters V8 med turboaggregaten placerade mellan cylinderbankarna, så kallat ”hett V”, men Aston Martin har konstruerat om motorn i grunden. Bland annat har den fått en plan vevaxel, så i stället för AMG:s karaktäristiska gurgel lär den låta som en ilsken fyra. De 750 hästkrafterna driver på bakhjulen genom en nyutvecklad, åttaväxlad dubbelkopplingslåda utan backväxel. Ska man åka bakåt får man i stället göra det på el.
För Valhalla är en laddhybrid och i växellådan där bak finns en inbyggd elmotor. Det finns en till, på framaxeln, och tillsammans kompletterar de förbränningsmotorn med 204 hästkrafter till. Systemeffekten är på 950 hästkrafter och det totala vridmomentet är 1 000 Nm. Det går att köra den på ett renodlat EV-läge, utan att förbränningsmotorn är i gång, och då är Valhalla någonting så ovanligt som en framhjulsdriven superbil. I hel-el-läget används nämligen bara den främre elmotorn.
Men räckvidden är ganska magra 15 km och mer än 130 km/h går det inte. Så det är lika bra att släppa loss drivlinans hela samlade kraft och storma upp till 100 km/h på 2,5 sekunder, och sedan fortsätta tills det tar stopp vid 330 km/h.
Så var det det där löftet om att köra runt Ringen på 6.30 minuter. Det är ett vågat uttalande och skulle de lyckas med det skulle Aston Martin Valhalla krossa alla gatbilsrekord med råge. Till sin hjälp har de inte bara en relativt låg vagnsvikt – torrvikten anges till 1 550 kg – utan också avancerad aerodynamik. Aston Martin anger att luftflödet ska trycka bilen mot underlaget med 600 kg kraft i 240 km/h.
Upp till bevis, Aston Martin. Ännu vet vi ingenting om när en attack på rekordet kan tänkas ske. Inte heller vad bilen kommer att kosta, eller när de första kunderna kan tänkas få sina bilar. Vi får inte ens se hur inredningen ser ut, så kanske är det fortfarande så att 2023 står kvar som lanseringsdatum.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se