Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Aston Martins elbil klar 2025 – DBX som laddhybrid 2023

Hybrider, laddhybrider och elbilar.

Aston Martin hänger på elektrifieringsvågen men lovar också bilar med förbränningsmotorer långt efter 2030.

Bilentusiaster som tycker om förbränningsmotorer kommer att kunna köpa såna bilar långt efter 2020. Det lovar Aston Martins majoritets ägare Lawrence Stroll i en intervju med Financial Times.

Stroll som nyligen plockade Aston Martin till F1 har lagt kursen för företagets omstrukturering och modelloffensiv.

En hybridversion av suven DBX ska lanseras i år och följas av en laddhybrid senast 2023.

Om fyra år, 2025, ska Aston Martin börja bygga elbilar. En eldriven sportbil ska byggas i Gaydon, England, och en eldriven suv ska byggas i St Athan i Wales.

Batterier från Mercedes

Enligt Stroll är det möjligt att Mercedes kommer att leverera batteri till Aston Martins elbilar. Mercedes äger i dag 20 procent av Aston Martin men enligt Stroll finns det också andra möjligheter till underleverantörer.

Stroll har redan skrotat planerna på att använda varumärket Lagonda för Aston Martins elbilar och Stroll har också strukit planerna på Rapide E som märkets första elbil.

Flera biltillverkare ser över sina planer för produktion i Storbritannien efter Brexit. Stellantis vill börja bygga elbilar i Ellesmere Port och flera tillverkare vill dra nytta av skiftet till elbilar på de brittiska öarna. Storbritannien vill införa ett stopp för förbränningsmotorer i nya bilar 2030 vilket lär öka efterfrågan på elbilar dramatiskt.

Jaguar har meddelat att de bara ska sälja elbilar efter 2025. Bentley planerar att stoppa förbränningsmotorer 2030, samtidigt som Ford Europa och Volvo Cars ska gå över till enbart elbilar.

Aston Martin har i många år brottats med ekonomiska problem men Stroll ör övertygad om att hans plan kommer att generera vinst.