Audi AI:me i form av pennstreck

Ska Audi skaka liv i lilla A2 igen? Det ser så ut, men i ett betydligt mer modernt och teknikspäckat utförande.

Audi har skickat ut tre skissbilder som visar en konceptbil vid namn AI:me och som ska ställas ut på bilsalongen i Shanghai med början i mitten av april. Speciellt mycket information får vi inte tillsammans med skisserna, bara att bilen ska ses som märkets vision av en självkörande kompaktbil för morgondagens megastäder.

Baktill ser vi att det står e-tron på diffusorn, bilen är alltså helelektrisk. e-tron är ju numera namnet på Audis helelektrifierade bilar, tidigare användes namnet även som beteckning på laddhybrider. Så icke längre.

Trots att bilen är självkörande domineras förarmiljön av en ratt. Det handlar därför mest troligt om en självkörande bil enligt nivå 4. På bilden ser vi två pilar som pekar framåt. Pilarna illustrerar sannolikt att ratten är infällbar.

Instrumenteringen utgörs av en stor, lätt böjd skärm ovanpå instrumentbrädan. Skärmar ser vi också på dörrsidorna.

Som namnet avslöjar kan vi förvänta oss en rad olika AI-funktioner i bilen, det vill säga maskinell intelligens som ska komplettera människans intelligens.

Vi kan inte låta bli att tänka på Audi A2 när vi ser skisserna på konceptbilen AI:me, framför allt bakifrån sett. A2 var en kompakt liten bil på 382,6 centimeter som tillverkades mellan 1999 och 2005. På den tiden var den inget speciellt, men i dag är modellen mer eller mindre kultförklarad.