Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi AI:ME presenterad som framtidens A2

I Shanghai visar Audi just nu upp konceptbilen AI:ME som beskrivs som en bil optimerad för framtidens megastäder.

Audis konceptbil AI:ME kan till stora delar liknas vid en A2 från framtiden. Designen är inte helt olik, men tekniken är däremot något helt annat.

AI:ME är 4,3 meter lång, 1,9 meter bred och har 2,77 meter mellan hjulaxlarna. Måtten är snarlika de kompakta elbilskoncept som Volkswagen och Seat har visat upp i form av I.D. Concept och el-Born. Med andra ord är det lätt att misstänka att AI:ME är byggd på koncernens elbilsplattform MEB, det är dock ingenting som Audi varken bekräftar eller dementerar.

Bilen har i den flexibla interiören plats för upp till fyra åkande som åker utsläppsfritt tack vare en elmotor på 170 hästkrafter som driver bakhjulen. Till elmotorn hör ett batteri på 65 kWh. Kombinationen anses vara fullt tillräcklig för att AI:ME ska hålla jämn takt med stadens trafikflöde. Drivlinan sägs vara optimerad för lång räckvidd i hastighetsspannet 20 till 70 km/h i stället för fokus på hög toppfart och framför allt snabba accelerationer, något som många annars anser vara en elbils trumfkort. Hur hög/låg energiförbrukningen är och hur lång räckvidden är meddelar inte Audi.

Interiören är klart futuristisk och avslappnad och störst blickfång står den enorma OLED-displayen som löper under hela framrutan för. Den beskrivs som multifunktionell och tredimensionell, men framför allt är den ögonstyrd (eye-tracking). Röst och fingrar har alltså fått konkurrens.

Taket kan liknas vid en pergola med riktiga växter slingrandes över de åkandes huvuden. Dessa ska ge de åkande i staden en mer naturnära upplevelse samtidigt som växterna sägs bidra till bättre luftkvalitet i kupén.

En bil för fyra har vanligtvis plats för förare och tre passagerare, men i Audi AI:ME kan samtliga fyra agera passagerare, bilen är nämligen självkörande enligt nivå 4, det vill säga den klarar av näst intill alla situationer på egen hand utan förarens ingripande. Nästa steg är nivå 5, då behövs varken ratt eller pedaler. I AI:ME kan ratten fällas in.

https://youtu.be/c1BMjOQVJVQ