Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Audi återkallar e-tron – inträngande fukt kan leda till batteribrand

Audis elektriska suv e-tron har åkt på ett bakslag. Man har upptäckt att det finns risk för kortslutning i batteriet, något som i värsta fall kan leda till brand.

Audi e-tron marknadslanserades tidigare i år och vi har haft den ute på test där den gjorde mycket bra ifrån sig, om än inte tillräckligt för att knipa förstaplatsen. Nu har den bastanta elektriska suven, som rönt stor uppmärksamhet runt om i världen, dock drabbats av en motgång. 1 644 levererade exemplar av modellen ska nämligen återkallas.

Det har visat sig att en glipa i kabelgenomföringarna in till battericellerna kan uppstå och därmed kan fukt tränga sig in och leda till kortslutning. I värsta fall kan värmeutveckling uppstå, vilket i sin tur kan leda till brand. Några sådana incidenter finns dock inte rapporterade.

Audi har inte möjlighet att åtgärda bilarna förrän i augusti. I USA, där 540 bilar berörs av återkallelsen, får e-tron-ägarna lånebil och 800 dollar i kompensation för att kunna täcka bränslekostnader och andra oförutsedda utgifter.

Hur Audi agerar utanför USA vet vi inte. Vi har sökt Audi Sverige och väntar på information som berör svenska e-tron-ägare.

Uppdatering

Enligt Audi Sverige berörs cirka 90 bilar i Sverige, alla byggda till och med vecka 11/2019. Samtliga berörda bilars ägare kommer att kontaktas av Audi inom kort.

Bilarna kan fortsätta köras, men om varningssymboler för elsystemet börja lysa på instrumenteringen ska bilen omgående stannas och ägaren genast kontakta Audi.

LÄS OCKSÅ: Kia Niro Hybrid och Niro Plug-In Hybrid återkallas