Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi e-tron blir namnet på elektriska suven

Ingen som helst koppling till nuvarande modellserier blir det när Audi inom kort släpper sina första elektriska bil – suven e-tron.

Det har snackats om att den ska heta Audi Q6 e-tron, men så blir det inte enligt Audi-chefen Rupert Stadler. För Autocar berättar han att märkets första elektriska bil, en suv, kort och gott kommer att heta Audi e-tron. Han jämför valet av modellbeteckning med när Audi quattro (urquattro) lanserades 1980.

Modellen kommer med andra ord att stå helt utan anknytning till dagens Audi-namngivningsstruktur. Men framtida elektriska modeller, utöver nämnda suv, kommer att knyta an till de olika modellserierna och exempelvis heta A4 e-tron, A8 e-tron och så vidare.

Den elektriska suven, som kommer att bära en hel del drag från förra årets konceptbil e-tron quattro (bilden ovan), är tänkt att börja produceras under 2018. Den kommer att, innan utgången av 2020, att följas av en liten halvkombi samt en stor sedan.

Den stora sedanen är sannolikt A8 e-tron och Rupert Stadler säger att den inte kommer att använda modellbeteckningen A9. Just A9 har varit på tapeten länge som ett nytt flaggskepp från Ingolstadt. A9 finns fortfarande med i planerna, men inte som en ren elbil som vissa tidigare uppgifter har försökt få det till. Den elektriska sedanen, som alltså kan komma att heta A8 e-tron, är tänkt att utmana Tesla Model S.