Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi via Cochespias

Audi e-tron GT avslöjad!

Volkswagen-koncernen har svårt att hålla tätt. I går avslöjades Volkswagen ID.6 och i dag är det Audi e-tron GT som blir allmängods på Internet. 

Audi har meddelat att den 9 februari 2021, det är dagen då deras nya elbilsmodell e-tron GT har världspremiär. På sin sajt har de lagt upp bilder på bilen ståendes i en industrilokal med en form av luftvärnsljus riktat mot sig. Bilen är dock täckt med ett svart skynke.

Utan skynke ska vi inte få se e-tron GT förrän klockan 19.00 om fyra dagar, men redan nu exponeras bilen till fullo. Som så många gånger förr handlar det om en läcka, bilder har än en gång hamnat på Internet och återigen är det spanska Cochespias som har fått tag på grejerna och lagt upp på sitt Instagram-konto.

1 AV 2
Foto: Audi via Cochespias
2 AV 2
Foto: Audi via Cochespias

Audi e-tron GT är inte direkt en ny bekantskap för de flesta av oss. Denna nya elbil såg vi redan 2018, då som konceptbil på bilsalongen i Los Angeles. Därefter har viss information om bilen portionerats ut av Audi, bland annat att den skulle lanseras under 2020. Nu vet vi att det är 2021 som gäller.

Än mer intressant är att vi redan i fjol, innan den blev beställningsbar i december, körde prestandaversionen RS e-tron GT, en provkörning du kan läsa här.
Då var bilen fortfarande maskerad på både ut- och insida, även om utsidan tydligt visade vad som komma skall. Interiören var däremot betydligt mer dold.

Största batteriet i e-tron GT är på 93,4 kWh (83,7 kWh netto), det vill säga samma som finns till flertalet modellversioner av Taycan (Performance Battery Plus kallar Porsche batteristorleken för). Foto: Audi via Cochespias

På de läckta bilderna ser vi en vit Audi e-tron GT, och den ser ut precis som förväntat. Mest intressanta är förstås bilderna som visar upp insidan. Där ser vi att interiören skiljer sig kraftigt från vad elektriska suven e-tron bjuder på. Antalet skärmar är färre och utförandet är sportigare än i suvarna, det är tydligt att e-tron GT ska upplevas som en elektrisk sportbil.

1 AV 4
Foto: Audi via Cochespias
2 AV 4
Foto: Audi via Cochespias
3 AV 4
Foto: Audi via Cochespias
4 AV 4
Foto: Audi via Cochespias

e-tron GT är Audis motsvarighet till Porsche Taycan, de båda modellerna är tekniska syskon och delar många komponenter med varandra, bland annat 800-voltstekniken som för med sig en rad olika fördelar vad gäller exempelvis kablage och laddning.
Av de båda är det Taycan som får anses vara sportigast i och med att Taycan Turbo och Taycan Turbo S har 680 respektive 761 hästkrafter via dubbla elmotorer. e-tron GT kommer ”bara” att nå upp till 646 hästkrafter i RS-utförande och uppges dessutom vara dryga halvsekunden långsammare 0-100 km/h än snabbaste Taycan-versionen.
Fördelen med RS e-tron GT är förstås lägre prislapp, runt 1,6 miljoner kronor var en siffra som luftades när vi körde bilen i fjol.

Produktionen av Audi e-tron GT är planerad till andra kvartalet 2021 och de första leveranserna lär äga rum fram emot sommaren.