Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi e-tron GT går nu att förhandsboka

Audis första* elektriska modell som inte är en suv – e-tron GT – går nu att förhandsboka. Priset är dock fortfarande okänt.

Det var i Los Angeles i november 2018 som Audi i lyfte skynket av konceptbilen e-tron GT concept (bilden överst i artikeln). Formerna, de två synkrona elmotorerna på totalt 590 hästkrafter, 0-100 km/h på 3,5 sekunder och batterier på över 90 kWh fick många att applådera bilen.
Då sa Audi att siktet är att en produktionsversion ska komma under 2020, och de håller tidtabellen någotsånär.

Ännu har e-tron GT inte presenterats, däremot har Teknikens Värld som ett av få medier nyligen kört toppversionen RS e-tron GT, då var bilen maskerad. Trots kamouflaget syns det långa vägar att formerna från konceptbilen behålls. RS-versionen har till och med fler hästkrafter än vad konceptbilen hade – hela 646 stycken och prestandan 0-100 km/h ligger någonstans runt 3,4-3,5 sekunder. Batteriet är på 93,4 kWh och räckvidden uppges ligga på över 40 mil.

Vi körde nyligen Audi RS e-tron GT. Klicka på bilden för att läsa om hur bilen upplevs bakom ratten.Vi körde nyligen Audi RS e-tron GT. Klicka på bilden för att läsa om hur bilen upplevs bakom ratten.Vi körde nyligen Audi RS e-tron GT. Klicka på bilden för att läsa om hur bilen upplevs bakom ratten.
Vi körde nyligen Audi RS e-tron GT. Klicka på bilden för att läsa om hur bilen upplevs bakom ratten. Foto: Tobias Sagmeister / Audi

Presentationen av Audi e-tron GT äger rum i februari nästa år, men redan i dag har Audi, bland annat i Sverige, öppnat orderböckerna för kostnadsfria, icke-bindande förhandsbokningar.
Det är möjligt att förhandsboka vanliga e-tron GT samt prestandaversionen RS e-tron GT, dock är inga prestanda- eller prisuppgifter presenterade. Vid vår provkörning tidigare i höstas indikerade vi en prislapp på runt 1,6 miljoner kronor för RS-versionen.

1 AV 5
Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
2 AV 5
Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
3 AV 5
Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld
4 AV 5
Foto: Tobias Sagmeister / Audi
5 AV 5
Foto: Tobias Sagmeister / Audi

Produktionen av e-tron GT inleds under andra kvartalet 2021 och de som är tidiga med att beställa sin bil kan räkna med leverans under sommaren.

* Innan hösten 2018, då Audi inledde satsningen på elbilar (e-tron), hade märket bara haft en elbil i serieproduktion, nämligen R8 e-tron som såldes i mindre än 100 exemplar. Den fanns tillgänglig under 2015 och 2016 som en ren nischprodukt. Dock tog det lång tid att nå produktion, bilen presenterades som konceptbil redan på Frankfurtsalongen 2009.