Audi e-tron officiell – fakta, bilder och pris
Audi har nu dragit skynket av första modellen i märkets stora elbilssatsning. e-tron heter suven som mäter 4,9 meter på längden, kan köra över 40 mil per laddning och som börjar levereras till kund i slutet av 2018.
Tesla Model X får det allt tuffare på marknaden. Jaguar I-Pace har nyligen lanserats och för bara ett par veckor sedan presenterades Mercedes EQC. Nu har dessutom Audi visat upp sitt alternativ i klassen, elektriska suven e-tron gjorde i går kväll entré under ett event i San Francisco.
Även om dessa fyra kombattanter mer eller mindre gör upp om samma kunder måste vi poängtera, för rättvisans skull, att de skiljer sig åt på ett antal punkter, inte minst storleksmässigt. Jaguar I-Pace och Mercedes EQC är ett par decimeter kortare än Audi e-tron medan Tesla Model X med sina 505 centimeter från nos till bakända är en och en halv decimeter längre än Audin.
Storlek och aerodynamik
Audi e-tron placerar sig med sina 490 centimeter mellan Q5 och Q7 som är 466 respektive 505 centimeter långa. På bredden är den 194 centimeter, det vill säga precis mittemellan de båda nämnda Q-suvarna. e-tron är däremot klart lägst i trion – 162 centimeter.
Bagageutrymmet rymmer 600 liter plus ytterligare 60 liter i ett speciellt fack som finns i anslutning till utrymmet. Audi Q5 rymmer 550 liter och Q7 650 liter. Med andra ord placerar sig e-tron än en gång mittemellan de båda syskonen.
Formerna hos e-tron känner vi tydligt igen från konceptbilen Audi e-tron quattro som visades på Frankfurtsalongen 2015. De kantigaste och skarpaste vinklarna har dock försvunnit. Jämfört med konceptbilen har produktionsversionen också lagt på sig ett par centimeter på längden, samt nästan en decimeter på höjden.
Audi e-tron är ganska ”hal”, det vill säga den bjuder på ett lågt luftmotstånd för att inte förbruka energi i onödan. Cw-värdet ligger på 0,28 vilket kan jämföras med Audi Q8 som, trots att den upplevs som slankare, har ett värde på 0,34. Det låga värdet hos e-tron har åstadkommits med bland annat aktiv aerodynamik i exempelvis grillen, luftfjädring som tillåter höjning och sänkning av bilen med 7,6 centimeter och ett i princip helt slätt underrede. Notera även ytterbackspeglarna – som inte finns. Audi har i stället valt att montera kameror som utgör ett betydligt lägre luftmotstånd än stora backspegelkåpor. Bilderna från ”backspegelkamerorna” visas på två skärmar som är placerade på dörrsidorna, strax ovanför de inre dörrhandtagen. Dock är kamerorna extrautrustning, vanliga backspeglar finns att få för den som inte vill betala extra (både Japan och Europa tillåter kameror i dagsläget, det gör däremot inte USA – ännu).
Dragkrok
När vi ändå är inne på dimensioner och volymer kan vi slänga på lite vikter också, dragvikter närmare bestämt. Audi e-tron ska nämligen kunna fungera som dragbil. Med tillvalet dragkrok ska den få dra upp till 1 800 kilo.
Elmotorer och batteri
Två asynkrona elmotorer står för framdrivningen, den ena driver främre hjulen och den andra de bakre. Vid lugn körning är det endast den bakre som arbetar medan en intensivare körstil, eller ett knepigare underlag, kräver båda motorerna, något som gör e-tron fyrhjulsdriven. Tillsammans levererar elmotorerna 408 hästkrafter (300 kW) och 660 newtonmeter, något som räcker till en tid under sex sekunder vid acceleration från noll till 100 km/h. Toppfarten är begränsad till 200 km/h.
Elmotorerna tillförs energi från batteripaketet som är placerat i golvstrukturen under passagerarutrymmet. Paketet mäter 228 centimeter på längden, 163 centimeter på bredden och 34 centimeter på höjden. Det är med andra ord ingen litet paket och vikten är därefter… runt 700 kilo.
Batterienheten har en inbyggd krockstruktur med längs- och tvärgående ”balkar” som skyddar cellmodulerna som var och en innehåller tolv 60 Ah-celler.
Batteripaketets kylsystem ingår i ett större avancerat system som hanterar kylning och uppvärmning av bilens olika komponenter och delar, bland annat kupéutrymmet. Detta avancerade temperaturhanteringssystem sägs vara så effektivt att det bidrar till en räckviddsförlängning uppemot tio procent.
Batteripaketet, som arbetar på en spänningsnivå om 396 volt, kan lagra upp till 95 kWh. Det är i paritet med de bästa i klassen (Mercedes EQC har 80 kWh, Jaguar I-Pace 90 kWh och Tesla Model X 75 alternativt 100 kWh).
Enligt Audi ligger räckvidden per laddning på över 40 mil enligt den nya, tuffare WLTP-körcykeln. Konceptbilen från 2015 hade över 50 mils räckvidd, men på den tiden räknade man enligt den mindre verklighetsbaserade NEDC-körcykeln.
Med 150 kilowatts DC-laddning ska 80 procent av batteriets totala kapacitet kunna uppnås på 30 minuter. Det betyder i runda slängar drygt 32 mils körning efter en halvtimmes laddning.
Batterierna laddas också med hjälp av ett avancerat energihanteringssystem som tar tillvara på energi vid gasuppsläpp och inbromsning (som därutöver går att ställa in enligt olika steg beroende på hur kraftig retardationseffekt man söker). En effektivitetsassistent hjälper dessutom föraren att köra mer ekonomiskt och energieffektivt, bland annat genom att läsa av trafiken längs färdvägen i förväg. Än mer effektivt blir det om bilen körs med farthållaren.
Utbredd laddtjänst i Europa
Elbilar och räckviddsångest hör fortfarande ihop, men syndromet är på väg att mildras. Audi bidrar till det genom att erbjuda e-tron-förarna ett brett utbud av laddmöjligheter vid längre resor. e-tron Charging Service heter initiativet som är en laddtjänst som inkluderar fler än 72 000 laddpunkter över större delen av Europa (16 EU-länder). Dessa laddpunkter utgör cirka 80 procent av de publika laddarna i Europa. Ytterligare åtta länder ansluter sig inom några månader.
Allt man som e-tron-ägare behöver är ett kort - e-tron Charging Service Card – som öppnar upp för laddning på alla dessa ställen. Till viss del går det även att ladda och betala med en smart mobiltelefon och en QR-app. Tjänsten utesluter kontant- och betalkortshantering, i stället får man som kund en samlad faktura vid slutet av varje månad.
– Med e-tron Charging Service, erbjuder vi en premiumlösning för laddning redan innan marknadsintroduktionen av Audi e-tron. Produkten är skräddarsydd för våra kunders behov. Vi kommer även att utöka tjänsterna efterhand tillsammans med vår partner Digital Charging Solutions, säger Fermin Soneira, chef för product marketing hos Audi.Från och med 2019 lanserar Audi en ny tilläggsfunktion kallad Plug & Charge. Då identifierar sig bilen själv vid en laddstation och således behövs inte kortet som är ett måste i dag.Laddpunkterna finns med i den uppdaterade navigationsprogramvaran som finns i MMI-systemet. Förutom att hitta närmaste väg till en laddstation visas även hur lång väntetid som råder vid stationen, alltså hur länge det dröjer innan man kan få tillgång till ny energi.
https://youtu.be/sxv5I6CKcwkLansering och pris
Audi e-tron och dess batterier har redan börjat byggas i den koldioxidneutrala fabriken i Vorst i Bryssel. Det är samma fabrik som under många årtionden byggde Volkswagen Typ 1 (Bubblan), drygt 1,1 miljoner stycken för att vara lite mer precis. Innan Volkswagen (och Porsche) byggdes i fabriken skruvades även Studebakers modeller ihop där. Men det är snart 70 år sedan.
De första leveranserna av e-tron har Audi planerat ska ske i slutet av 2018. I Sverige börjar priset på cirka 885 000 kronor, det vill säga något högre än för den mindre Jaguar I-Pace och sannolikt något lägre än för Mercedes EQC. Audis prislapp är betydligt mildare än den som Tesla Model X har. Model X med 100 kWh-batteri kostar från 1 161 080 kronor.
Framtiden
e-tron är första steget i Audis stora elbilsoffensiv som accelererar redan under 2019. Audi e-tron Sportback kommer nästa år och 2020 är det dags för sportiga Audi e-tron GT som Audi Sport (tidigare quattro GmbH) har varit med och tagit fram.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se