Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi e-tron uppdateras för snabbare laddning

I dag meddelar Audi att de ger sina e-tron-modeller ett antal justeringar, bland annat snabbare växelströmsladdning.

Vid denna tid i fjol uppdaterade Audi elektriska suven e-tron 55 quattro för att ge modellen längre räckvidd. Nu är det dags för ännu en uppdatering, men denna gång handlar det inte om räckvidd utan om främst laddhastighet. Med omedelbar verkan får både e-tron 55 quattro och e-tron Sportback 55 quattro tillgång till en andra ombordladdare som kunderna kan beställa. Denna nya ombordladdare, som hanterar växelströmsladdningen (AC, det vill säga den långsammare typen av laddning), har dubbelt så hög effekt jämfört med den tidigare ombordladdaren – 22 i stället för 11 kW (kilowatt).
Typ 2-kabeln som hör till bilen är sedan tidigare anpassad för 22 kW.

EXKLUSIVT: Vi kör Audi e-tron GT 

Den kraftigare ombordladdaren kommer till e-tron 50 och e-tron S, både vanliga och Sportback-versionen, i mitten av 2021.
Snabbladdning via likström (DC) tillåter effekter på upp till 150 kW, samma som tidigare.

DUELL: Audi e-tron 55 quattro mot Tesla Model X Long Range 

Foto: Audi

En annan nyhet är att e-trons adaptiva farthållare med styrassistans numera endast behöver en lätt beröring på ratten en gång i minuten för att inte avaktiveras. Audi poängterar dock att det fortfarande är föraren som ska ha full koll på bilen och körningen.

PROVKÖRNING: Audi e-tron S Sportback 

Foto: Audi

När vi skrev om prestandamodellerna e-tron S och e-tron S Sportback i höstas var det 20-tumshjul som standard med 21-tummare som tillval. Då meddelades att 22-tummare ska tillgängliggöras längre fram i tiden. Nu är denna tid kommen. De nya, titangrå och femekrade fälgarna mäter 22 tum på höjden och 10,5 tum på bredden. De är skodda med svart, mönstrat gummi som är 285 millimeter brett. Profilen är 35.