Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi e-tron premiärvisas i USA i september

Audis elbil e-tron har varit på gång länge nu och i våras fick vi se prototypen svischa runt på gatorna i Genève. Nu går Audi USA ut med att den färdiga modellen kommer att premiärvisas i San Francisco i höst. Elmotorproduktionen startade redan i tisdags.

17 september. Då är det världspremiär för Audi e-tron, en modell vi skrivit om otaliga gånger genom åren här på teknikensvarld.se. Redan 2014 rapporterade vi om att Audi hade tankarna på en elektrisk suv. Året därpå visades konceptbilen Audi e-tron quattro concept upp, och under 2016 bekräftades det både att Audi e-tron skulle få premiär 2018 och att namnet skulle bli just e-tron. Tidigare hade det ryktats om att modellen skulle kallas Q6 e-tron, men icke.

Senaste vi såg e-tron var på årets bilsalong i Genève. Eller e-tron och e-tron, det vi fick se var Audi e-tron prototype, alltså varken en färdig bil eller en konceptbil (bilden ovan). Prototypen hade hur som helst en räckvidd på 40 mil (enligt WLTP-cykeln) och ett batteri på 95 kWh. Med en laddeffekt på 150 kilowatt sades prototypen kunna klara ”en längre resa” på mindre än 30 minuters laddning.

Exakt hur drivlinan kommer att se ut i e-tron är dock fortfarande oklart. Det vi vet är att suven kommer att bestyckas med två elmotorer, en på vardera axel, vilket gör den fyrhjulsdriven. Någon effektsiffra har vi inte, men tidigare har det ryktats om bortåt 400 hästkrafter. Elmotorerna kommer för övrigt att byggas i Audis fabrik i Győr i Ungern som fram tills nu tillverkat enbart bensin- och dieselmotorer. Fabrikens elmotorproduktion startade så sent som i tisdags och för tillfället producerar man cirka 400 elmotorer om dagen. Den siffran kommer dock gradvis att stegras i takt med att de anställda blir fler, skriver Audi. För tillfället jobbar 100 personer inom elmotorproduktionen - innan året är slut ska de vara fler än 130. Dessutom kommer man inom kort gå över från enkelskift till treskift.

Färdiga elmotorer från Audis fabrik i Ungern.Färdiga elmotorer från Audis fabrik i Ungern.Färdiga elmotorer från Audis fabrik i Ungern.
Färdiga elmotorer från Audis fabrik i Ungern. Foto: Audi

I det pressmeddelande som Audi USA nu har skickat ut beskrivs Audi e-tron som en teknikspäckad premiumsuv med plats för fem personer. Med e-tron ska konsumenterna kunna välja el utan att kompromissa, heter det. Designen beskrivs som progressiv.

e-tron är i övrigt den första av tre elbilar som Audi siktar på att rulla ut innan 2020 är över. De andra två är e-tron Sportback som ska debutera nästa år, samt e-tron GT, en elektrisk prestandaorienterad ”sedan” med plats för fyra som får premiär först 2020.

De amerikanska orderböckerna kommer att öppna samtidigt som e-tron har världspremiär i San Francisco. Handpenningen för en e-tron ligger på 1000 dollar. När de europeiska orderböckerna öppnar finns det än så länge inga uppgifter på.

Audi e-tron kommer att byggas i märkets koldioxidneutrala fabrik i Bryssel.