Audi Elaine har vi sett förut

Undanskuffad av konceptbilen Aicon, men i Frankfurt ställer Audi även ut e-tron Sportback som uppdaterats med ny teknik. Namnet har ändrats till Elaine.

Audi har många nyheter i sin monter på Frankfurtsalongen. Vi har redan avhandlat R8 V10 RWS, nya RS4 Avant, konceptbilen Aicon, gasdrivna versionerna av A4 och A5 (som vi dessutom redan har provkört) samt nya A8. En som vi bara nämnt i förbifarten är konceptbilen Elaine som vi ser här. Du kanske tror, efter att ha tittat på bilderna, att vi är ute och cyklar. Bilen såg vi ju på bilsalongen i Shanghai redan i april. Visst, det är helelektriska e-tron Sportback Concept som står utställd i Frankfurt, men förutom namnbytet har den genomgått en rad tekniska förändringar för att bli självkörande. Inte enligt nivå 5-konceptet som Aicon står för i Audi-montern, utan enligt nivå 4. Nivå 4 skiljer sig från nivå 5 på det viset att det är föraren som bestämmer när bilen ska agera på egen hand. Föraren kan när som helst ta över körningen. Vid nivå 5 är det bilen som helt och hållet bestämmer, den mänskliga föraren är satt ur spel.

Audi har tagit Traffic jam assist-systemet från nya A8 och implementerat det i Elaine tillsammans med en landsvägs-/motorvägspilot. Resultatet är att Elaine kan hantera betydligt fler och mer komplexa situationer än A8, exempelvis byta fil, köra om andra fordon och återgå till ursprunglig fil. Detta utan att föraren, som alltså kan ta över situationen när som helst, behöver vara vaksam. Förarens fokus kan vara någon annanstans än i trafiken.

Till utseendet är den 4,90 meter långa bilen mer eller mindre identisk med e-tron Sportback från i våras. Även drivlinan är densamma, det vill säga tre elmotorer på totalt 435 hästkrafter som via en kortvarig overboost-funktion kan höjas till hela 503 hästkrafter. 0-100-tiden anges till 4,5 sekunder.

Batterierna som ger kräm till elmotorerna har en kapacitet om 95 kWh och ska räcka till över 50 mils körning.

I våras sa Audi-chefen Rupert Stadler att konceptbilen e-tron Sportback ska sättas i produktion under 2019. Med andra ord konceptbilen Elaine minus de självkörande egenskaperna enligt nivå 4. Elaines mer avancerade autonoma system lär dröja ytterligare några år innan det är redo för vägarna.Hur Audi kom fram till namnet Elaine är okänt, möjligtvis är det någon på utvecklingsavdelningen eller i styrelsen som är svag för den färgstarka karaktären med samma namn i teveserien Seinfeld.

https://youtu.be/lHS0_BkCXpc