Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Audi presenterar A6 Avant e-tron concept

Nu visar Audi upp en elektrisk A6 Avant som konceptbil, men som enligt planerna ska serieproduceras från 2024. Bilen få en räckvidd på upp till 700 kilometer och kunna snabbladdas med 270 kW.

Det har än så länge inte kommit särskilt många eldrivna kombimodeller. Biltillverkarna har i stället fokuserat på både de mindre och större segmenten. Audi är ett sådant märke och förklaringen är enkel: småbilar och suvar är mer eftertraktade på de flesta marknader. Nu meddelar de däremot att man tar nästa ”naturliga steg” och det finns en elkombi på gång, nämligen Audi A6 Avant e-tron concept som avslöjades redan förra våren.

Man har använt samma chassi som konceptbilen som visades i april i fjol, men då visades endast Sportback-utförande och nu får vi alltså se bilen även som kombi. Det avslöjas däremot inga siffror på hur stort bagageutrymmet kommer bli, men man förklarar att bilens proportioner kommer ”hålla sig till storlekssegmentet”. Audi räknar dessutom med att Sportback-varianten kommer vara mer populär.

Bilen beskrivs ha brett axelavstånd och stora hjul, men några mer exakta siffror avslöjas inte under pressvisningen (däremot i efterföljande pressmeddelande; bilen mäter 4,96 meter på längden, 1,96 meter på bredden och 1,44 meter på höjden). Det är för övrigt enbart ett skal som visas och någon interiör finns inte än, men man lovar ändå att bilen är ”nära serieproduktion”. 2024 säger tillverkaren att serieproduktionen är tänkt att starta.

Det som visas i form av exteriördesign är, precis som på andra elbilar från märket, en stängd grill i fronten. Den ska å ena sidan förmedla att det är just en elbil, men å andra sidan fortfarande vara ”typiskt Audi”. I övrigt är det en slimmad design och bilen håller låg profil, allt för att uttrycka premiumkvalitet och för att areodynamiken ska gynnas. Den låga profilen är enligt tillverkaren svår att få till när det handlar om elbilar, eftersom batteripaketet sitter undertill. Det är också därför det är lättare att bygga elsuvar.

MISSA INTE: Första bilderna på riktiga Audi A6 e-tron

1 AV 4
Foto: Audi AG
2 AV 4
Foto: Audi AG
3 AV 4
Foto: Audi AG
4 AV 4
Foto: Audi AG

Bilen bygger på den kommande PPE-plattformen (Premium Platform Electric), som är utvecklad av Audi tillsammans med Porsche, vilken ska kunna bygga bilar i de större segmenten (A6 ingår i E-segmentet). Helt elektriska förstås. Audi berättar att de kommer presentera ”mycket mer” som ska byggas på PPE-plattformen framöver. Bland annat ska nya Audi Q6 e-tron presenteras nästa år.

Audi A6 Avant e-tron concept kommer med ett 100 kW stort batteri som driver två elmotorer med en total effekt på 350 kW, 800-voltsteknik och snabbladdningskapacitet på 270 kW. Det innebär att man ska kunna ladda från fem till 80 procent på 25 minuter och att 300 kilometers räckvidd ska kunna laddas upp på tio minuter.