Audi Q2 släpps som elbil i sommar – men bara i Kina

Audi berättar lite smått om vad de kommer att bjuda på i samband med bilsalongen i Shanghai i nästa vecka. Bland annat nämns helelektriska Q2L e-tron.

De elektrifierade bilarna blir allt fler, men inte sällan blir vi i Europa blåsta på konfekten. För ett par veckor sedan skrev vi om laddhybriden BMW X1 xDrive25Le med elva mils räckvidd på el. Bara för Kina. Nu berättar Audi om Q2L e-tron, en elbil som har premiär på bilsalongen i Shanghai om en knapp vecka och som börjar levereras till kunder i sommar. Bara i Kina.

Audi Q2L är den 33 millimeter förlängda versionen av Q2 som presenterades i höstas (bilden ovan). I e-tron-utförande har den en elmotor på 136 hästkrafter och 290 newtonmeter som driver framhjulen. Batteriet är på 38 kWh och sägs kunna leverera 26,5 mils körning. Med andra ord inget överdrivet (dvs inte hundratals hästkrafter) som ofta är fallet när elbilar släpps i Europa, och därmed förmodligen ett mer humant pris.

– Med de båda elbilarna Audi Q2L e-tron och Audi e-tron påbörjar vi en ny era i Kina tillsammans med vår partner FAW. Den kompakta suven kommer att lokaltillverkas redan i år och i början av 2020 kommer Audi e-tron att tillverkas i Kina, som är vår största och viktigaste marknad, säger Bram Schot, Audis nya vd sedan Rupert Stadler fick lämna sin post i höstas efter att ha häktats i samband med dieselgate-skandalen.

Foto: AUDI AG

På Shanghaisalongen kommer Audi även att visa Q3, som nu ska börja säljas i Kina där den även kommer att tillverkas, och konceptbilen AI:me som vi i förra veckan fick se skisser på och som vi här ovan ser en första bild av. Konceptbilen sägs föreställa Audis syn på en framtida stadsbil som är fullproppad med avancerad teknik.