Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi Q4 e-tron concept – lillebror till e-tron

På årets Genèvesalong täcker Audi av ännu en elektrisk suv, denna gång i konceptutförande. Den knappt 4,6 meter långa elbilen med drygt 45 mils räckvidd är en förstudie av vad som komma skall mot slutet av 2020.

För ett år sedan slog Audi på stora trumman när de visade upp numera marknadslanserade e-tron i maskerat prototyputförande. Man bjöd inte på några jättehårda fakta då, men den elektriska modellen roffade ändå åt sig en stor del av rampljuset, inte minst då flera exemplar rullade på Genèves gator i samband med salongen.

Till årets salong har Audi med sig lillebrorsan till e-tron (provkörning på länken). Det är dock inte dags för någon lansering ännu, den låter vänta på sig till slutet av 2020, så det är en konceptbil vi får ta del av i form av Q4 e-tron concept. För några veckor sedan fick vi se den i form av skissbilder.

Audi Q4 e-tron concept skiljer sig från e-tron inte enbart sett till storleken. Medan e-tron är 4,90 meter lång är Q4 e-tron concept ”endast” 4,59 meter från för till akter. Det gör den något kortare än Q5. Den skiljer sig nämligen också ganska rejält rent tekniskt sett. Storebror e-tron använder sig av MLB-plattformen som utgångspunkt. Q4 e-tron concept har i stället Volkswagen-gruppens elbilsplattform MEB som grund, det vill säga som flertalet redan visade eldrivna konceptbilar från koncernen, exempelvis Seat el-Born och Skoda Vision iV. MEB-plattformen är avsedd för elbilar från kompaktklassen upp till mellanklassen.

Adaptiva stötdämpare runt om, 22 tum höga hjul.Adaptiva stötdämpare runt om, 22 tum höga hjul.Adaptiva stötdämpare runt om, 22 tum höga hjul.
Adaptiva stötdämpare runt om, 22 tum höga hjul.

Övriga mått för Q4 e-tron concept är 1,90 meter på bredden, 1,61 meter på höjden och 2,77 meter mellan hjulaxlarna. Sistnämnda är även det något kortare än vad Q5 erbjuder.

Enligt Audi ska de interiöra utrymmena vara goda och upplevas som ännu större tack vare avsaknaden av kardantunnel.

Konceptbilen har plats för fyra, mittplatsen i baksätet ser inte allt för bekväm ut och saknar dessutom säkerhetsbälte samt nackstöd. Precis som i syskonbilen Skoda Vision iV är materialen interiört valda med omsorg för miljön.

Solar Sky kallar Audi den blå lacken för. De kallar den även för dubbelt miljösmart eftersom den sägs vara skonsam mot miljön vid tillverkningsprocessen samt att den reflekterar kortvågigt solljus nära det infraröda spektret. Värmeutvecklingen blir därför mindre på karossytan och det interiöra klimatet blir bättre och behöver inte kylas ned lika kraftfullt som normalt vilket ger en lägre energiåtgång.Solar Sky kallar Audi den blå lacken för. De kallar den även för dubbelt miljösmart eftersom den sägs vara skonsam mot miljön vid tillverkningsprocessen samt att den reflekterar kortvågigt solljus nära det infraröda spektret. Värmeutvecklingen blir därför mindre på karossytan och det interiöra klimatet blir bättre och behöver inte kylas ned lika kraftfullt som normalt vilket ger en lägre energiåtgång.Solar Sky kallar Audi den blå lacken för. De kallar den även för dubbelt miljösmart eftersom den sägs vara skonsam mot miljön vid tillverkningsprocessen samt att den reflekterar kortvågigt solljus nära det infraröda spektret. Värmeutvecklingen blir därför mindre på karossytan och det interiöra klimatet blir bättre och behöver inte kylas ned lika kraftfullt som normalt vilket ger en lägre energiåtgång.
Solar Sky kallar Audi den blå lacken för. De kallar den även för dubbelt miljösmart eftersom den sägs vara skonsam mot miljön vid tillverkningsprocessen samt att den reflekterar kortvågigt solljus nära det infraröda spektret. Värmeutvecklingen blir därför mindre på karossytan och det interiöra klimatet blir bättre och behöver inte kylas ned lika kraftfullt som normalt vilket ger en lägre energiåtgång.

Förarmiljön har Audi skruvat upp ytterligare en nivå i jämförelse med e-tron. Det är än mer avskalat i Q4 e-tron concept som domineras av två stora skärmar – Audi virtual cockpit framför ratten och instrumentbrädans 12,3 tum stora infotainmentskärm. En head up-display modell större tronar upp i förarens blickfång då bilen är igång. Den innehåller AR, så kallad Augmented Reality som på svenska kallas för förstärkt verklighet. Med AR integreras datorgenererad grafik ”ovanpå” den verkliga trafikmiljön framför bilen.

Ytterligare en liten skärm finns och via den styr man bland annat klimatanläggningens funktioner. Trådlös laddning av mobiltelefon finns i facket under. Audi verkar inte ha valt samma väg som Skoda som visar upp laddning och uppkoppling av två telefoner samtidigt.

Vad som inte syns på denna bild är head up-displayen med AR-teknik.Vad som inte syns på denna bild är head up-displayen med AR-teknik.Vad som inte syns på denna bild är head up-displayen med AR-teknik.
Vad som inte syns på denna bild är head up-displayen med AR-teknik.

Q4 e-tron concept har två elmotorer, en bakre som tar hand om bakhjulen och en främre som hanterar framhjulen. Den bakre, som är synkron, är huvudmotor och assisteras av den främre, som är asynkron, vid behov. Bilen är alltså fyrhjulsdriven, quattro som det heter hos Audi, när så behövs.

Bakre motorn står för 150 kilowatt (204 hk, dvs samma som flertalet andra MEB-bilar) och 310 newtonmeter medan främre står för 75 kilowatt (102 hk, även det samma som i t ex Volkswagen I.D. Crozz). Tillsammans utvecklar de maximalt 225 kilowatt, det vill säga 306 hästkrafter.

Alcantara och integrerade nackstöd. Fyra sittplatser.Alcantara och integrerade nackstöd. Fyra sittplatser.Alcantara och integrerade nackstöd. Fyra sittplatser.
Alcantara och integrerade nackstöd. Fyra sittplatser.

Audi har valt att placera ett 510 kilo tungt batteripack på 82 kWh i golvstrukturen mellan hjulaxlarna. Det är samma kapacitet som i Skodas elektriska suv-koncept som även det visas i Genève i år. Det är också mindre än e-trons 95 kWh.

Snabbladdning med effekter på upp till 125 kilowatt är möjligt vilket tillåter att 80 procent av batteriets totala kapacitet kan nås efter drygt en halvtimmes inkoppling mot en laddare. Laddas batteriet fullt ska över 45 mil kunna avverkas enligt WLTP-körcykelns kombinerade program för elbilar. Det innebär en energiförbrukning på drygt 1,8 kWh per mil. Audi framhäver, utöver den stora batterikapaciteten, att bilens låga luftmotståndskoefficient på 0,28, energiåtervinningssystem och värmereglersystem är viktiga beståndsdelar för en längre räckvidd.

Audi Q4 e-tron ska alltså lanseras mot slutet av 2020. Då blir den Audis femte elbil på knappt två år. Nu i mars 2019 påbörjas leveranserna av e-tron, senare i år avtäcks e-tron Sportback och för den kinesiska marknaden Q2L e-tron. Mer eller mindre parallellt med Q4 e-tron är det premiärdags också för e-tron GT.