Audi Q5 facelift officiell
Andra generationen Audi Q5 har nu kommit till den punkt i livet då en föryngringskur ska intas. Bland förändringarna hittar vi en detalj som beskrivs som en världsnyhet.
Audi Q5 dök upp i sitt första utförande hösten 2008 och har sedan dess blivit en mellanstor suv att räkna med, framför allt i Europa där modellen på senare år har legat stabilt sett till försäljningssiffrorna. Q5 tampas med bland annat Volvo XC60 om att vara segmentets populäraste suv.
Senaste generationen presenterades hösten 2016 och försäljningen kom igång i inledningen av 2017. Q5 i nuvarande utförande har alltså lite drygt tre år på nacken och det är nu dags för en uppdatering.
Uppdateringen innehåller inga gigantiska kliv utseendemässigt, tvärtom. Det mesta är sig likt, men fronten har arbetats om mest i och med att grillen har anpassats för att stämma överens med märkets senaste modeller, exempelvis A6. Själva gapet har breddats och sargen runt om har blivit smalare. Grillen har nästan gått från att vara en hexagon till en oktagon.
Strålkastarna är uppdaterade och numera är de alltid av LED-matrix-typ med adaptivt helljus.
Den största nyheten rent tekniskt står bakljusen för. Dessa är av OLED-typ, det vill säga en väldigt tunna lysdioder som kan bilda ljussignaturer som vi tidigare knappt stött på i bilvärlden. Q5 är dock inte först ut med OLED, Audi TT RS fick det redan 2016 och BMW M4 GTS var först med det 2015. Q5:ans OLED-dioder, som hittas i tillvalslistan, är dock av en nyare generation som gör möjligheterna ännu fler. Den som beställer en Q5 kan exempelvis välja mellan tre olika bakljussignaturer utan att själva armaturerna och diodplaceringarna skiljer sig. OLED-bakljusen kan också varna bakomvarande trafik. Om exempelvis en bakomvarande förare kommer för nära en stillastående Q5 (inom två meter) tänds att dioder i ett varnande mönster. De släcks igen så fort Q5:an börjar rulla igen.
Audi Q5 är lika stor som tidigare, de extra 19 millimetrarna från för till akter beror på något större stötfångare tidigare. På längden mäter modellen 468,2 centimeter och är därmed nästan ifatt Volvo XC60 som är 468,8 centimeter lång. På bredden är den 189,3 centimeter, exklusive backspeglarna, och på höjden 166,2 centimeter, tre millimeter högre än tidigare. Axelavståndet är oförändrade 281,9 centimeter.
Bagageutrymmet sväljer mellan 520 och 1 520 liter beroende på baksätet positioneras (kan skjutas fram och vinklas samt fällas).
Q5 får i och med uppdateringen ta del av VW-koncernens senaste infotainmentsystem MIB3 som erbjuder en högre grad av uppkopplingsmöjligheter, bland annat är Q5 numera Car2X-preparerad, den kan alltså kommunicera med exempelvis trafikljus (något som är möjligt i exempelvis Tyskland). OTA-uppdateringar, det vill säga uppdateringar via ”luften”, ger bilägarna möjlighet att uppgradera vissa funktioner även efter köper, bland annat kan MMI navigation plus beställas i efterhand.
Infotainmentskärmen på 10,1 tum har fått en mer central roll i styrningen av olika funktioner. ”Musplattan” framför växelväljaren är därmed överflödig och har därför försvunnit. Där finns i stället ett litet förvaringsfack.
Audi virtual cockpit plus är tillval, så även head up-display.
Vid lanseringen under senare delen av hösten 2020 är det två motoralternativ som är aktuella, dels en 2,0-liters TDI-dieselmotor på 204 hästkrafter och 400 newtonmeter och dels en 2,0-liters TFSI-bensinmotor. Förstnämnda är försedd med mildhybridteknik vilket sägs spara 0,03 liter diesel per mil. Enligt WLTP-körcykeln är förbrukningen vid kombinerad (blandad) körning 0,63 liter per mil och utsläppen av koldioxid 165 gram per kilometer. Denna dieselmotor beskrivs som anpassad för framtiden enligt konstens (och myndigheternas) alla regler, med bland annat dubbel SRC-avgasrening med hjälp av AdBlue. Nivåerna av kväveoxider (som fällde Volkswagen-koncernen vid dieselgate) sägs därmed hållas i schack.
Laddhybriden Q5 TFSI e, som vi nyligen hade ute på test, kommer även den tillbaka i uppdaterat utförande med två olika effektuttag.
Några priser är ännu inte offentliggjorda, men kommer sannolikt i samband med att orderböckerna öppnas under nästa vecka. Då är det 40 TDI samt laddhybriden 40 TFSI e som är aktuella. Själva marknadsintroduktionen ligger dock några månader fram i tiden.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se