Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi Q6 e-tron kommer 2022

Audi-chefen Markus Duesmann avslöjar att elbilsutbudet fylls på ytterligare. Nästa år kommer Audi Q6 e-tron, en nära släkting till nästa generation Porsche Macan som också blir eldriven.

Beroende på hur man räknar har Audi redan sex e-tronmodeller i sitt utbud. Och fler ska det bli. Att Q4 e-tron är på väg vet vi sedan länge. Nyligen släpptes till och med bilder på den färdiga interiören i elbilen som lanseras i april. Efter Q4 e-tron kommer den större Q6 e-tron. Det avslöjar nu Audis vd Mark Duesman. 

Vid Audis årsstämma i Ingolstadt på torsdagen berättade Duesmann att det kommer en modell som ska kallas Q6 e-tron och att den kommer redan någon gång nästa år. Tillverkningen förläggs till Audis fabrik i Ingolstadt som just nu anpassas för den kommande elbilsplattformen PPE (Premium Platform Electric) och i framtiden kommer att bli en helt elbilsdedikerad fabrik. Medan Q4 e-tron blir Audis första bil ut på Volkswagen-koncernens gemensamma MEB-plattform blir Q6 e-tron en större modell och först ut på PPE som ännu är under utveckling. Q4 och Q6 e-tron är två av de drygt 20 elbilar Audi ska lansera fram till 2025. Q6 e-tron väntas bli storleksmässigt jämförbar med Q5 medan Q4 e-tron får ungefär samma dimensioner som Q3

PPE-plattformen är en vidareutveckling av J1-plattformen (Taycan, e-tron GT) och ska ha stöd för systemspänning på 800 volt och kapacitet för laddeffekter upp till 350 kilowatt. Förhandsuppgifterna talar om räckvidd upp till 50 mil. Nästa år kommer även en helt ny generation Porsche Macan och ja, den blir eldriven. Precis som dagens Macan kommer den att dela plattform med Audi, men nu PPE-plattformen.