Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren tittar närmare på interiören i Audi Q6 e-tron.Teknikens Världs Jan-Erik Berggren tittar närmare på interiören i Audi Q6 e-tron.Teknikens Världs Jan-Erik Berggren tittar närmare på interiören i Audi Q6 e-tron.
1 AV 2
Q6 e-tron är modellen som är först ut med nya digitala förarmiljön
2 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren tittar närmare på interiören i Audi Q6 e-tron.
Foto: Audi AG

Audi Q6 e-tron visar ny digital interiör

Audi Q6 e-tron är en viktig bil för Audi och då inte bara för att det är första bilen ut på den nya elbilsplattformen PPE. Q6 e-tron är också första bilen ut med det som Audi kallar framtidens digitala förarmiljö. Men precis som prestandan, exteriördesignen och köregenskaperna kör Audi försiktigt fram.

Min kollega Erik Andrén fick chansen att provköra en maskerad Audi Q6 e-tron på Färöarna tidigare i år. Andrén kallade bilen för en evolution snarare än en revolution i fråga om prestanda från den elektriska drivlinan och köregenskaperna från den nya plattformen.
På Färöarna hade Audi-folket täckt för inredningen. Den får vi i stället se så här dagarna före bilsalongen i München i en liten tegelbyggnad en dryg halvtimme norr om stadskärnan.

Den nya inredningen i Q6 e-tron kommer att leva vidare i samtliga mellanstora och stora bilar från Audi de kommande åren. Efter Q6 kommer till exempel nya A6 och längre fram ser vi suvar och sedaner i storlek från motsvarande A4 och uppåt.

Tre skärmar...Tre skärmar...Tre skärmar...
... varav passagerarens inte är synlig från förarplats.... varav passagerarens inte är synlig från förarplats.... varav passagerarens inte är synlig från förarplats.
1 AV 2
Tre skärmar...
Foto: Audi AG
2 AV 2
... varav passagerarens inte är synlig från förarplats.
Foto: Audi AG

Skärm, skärm och skärm

Jag får en ordentlig genomgång av den nya inredningen och får även sitta i förarsätet och passagerarstolen. Men de faktiska funktionerna går inte att testa, inte än.
Inredningen domineras av en stor böjd bildskärm. Skärmen innehåller två OLED-skärmar, 11,9 tum framför ratten och 14,5 tum i mitten. Till höger, rakt framför passageraren i högerstolen, finns en 10,9-tums LCD-skärm. De två skärmarna till höger är i sig indelade i tre delar som kan konfigureras efter behag.
Den stora skärmen har böjts för att du som förare ska kunna komma åt hela skärmen lättare. När jag provade att trycka på de olika funktionerna var reaktionen från skärmen snabbare än tidigare.

Audi använder operativsystem från Android och du kan ladda hem fler appar till din bil om du vill. Däremot använder Audi fortfarande sin egen röststyrning. De påstår att den är bättre än Androids, vi tvekar men kommer så klart att testa och jämföra framöver.

Foto: Audi AG

Avatar och informerande ljusslinga

Om du tycker att de totalt tre skärmarna, den högra för passageraren kan inte föraren se när du kör, lämnar för lite information så ska ljusslingan som löper under vindrutan hjälpa till. Slingan ändrar färg och visar bland annat hur mycket batteriet fyllts när du laddar. Slingan kan också varna dig och hälsar dig välkommen.
Ropar du på bilen väcks en liten avatar som ”pratar” till dig. Avataren kan skifta färg och form när den ”pratar” och kommer också att påminna dig om olika funktioner i bilen som kan vara bra för dig att kunna.

Enklare information

Audi satsar också på en head up-display, ett tillval i utrustningslistan, med tydligare grafik och förstärkt verklighet. Med head up-display, ljusslinga och totalt tre bildskärmar blir det många signaler till föraren.

Körprogramväljaren är som tidigare i mittkonsolen. Farthållaren styrs från ratten och funktioner som ljus, säten, låsning och backspeglar sitter i förardörren.

Enligt Audi ska den nya digitala inredningen ge förare och passagerare rätt information på ett enklare sätt än tidigare. Audi har fått kritik för att vara ”för tekniska” och frågan är om den här inredningen råder bot på det.

Andra tillverkare väljer bort bildskärmen framför ratten helt, eller head up-display, och plockar bort funktioner och inställningar. Andra tillverkare väljer bort mittkonsolen helt eller, som Ford i Explorer, gör den till ett enda stort förvaringsfack. Audis nya inredning saknar också en snackis som Fisker Oceans taco-tray eller BYD:s vridbara bildskärm.

Färre tillval

Audi Q6 e-tron ska lanseras med färre utrustningsval och fler paket. Men head up-display och bildskärmen för passageraren är tillval och det finns tre olika stolar och lika många olika former på ratten. 

Audi hänger på trenden med fler mjuka material i inredningen. Det är mycket tyg och mindre pianolackad plast. Målet är att du ska känna dig mer som hemma i ditt vardagsrum än i en bil. Mycket av den nya inredningen använder återvunnet material och ska också gå att återvinna när bilen gjort sitt.