Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Audi Q8 e-tron i Sportback-utförande.
Audi Q8 e-tron i Sportback-utförande.
Audi Q8 e-tron i Sportback-utförande.
Audi Q8 e-tron i Sportback-utförande. Foto: Mikael Stjerna / Expressen Lifestyle

Audi Q8 e-tron – tre snabba från provkörningen

Audi har uppdaterat elbilen e-tron som numera lystrar till namnet Q8 e-tron. Teknikens Världs Mikael Stjerna har kört den. Vi kollar hur det gick.

Hej Mikael, det är inte helt lätt att se skillnad på e-tron och nya Q8 e-tron.
– Jag håller med. För en oinvigd är det svårt att avgöra vilken variant som man betraktar. Men Audi har inte lagt krutet på utsidan, i stället är det under skalet som de största förändringarna har skett.

– Sänkt luftmotstånd, effektivare elmotorer och batterier som utnyttjas bättre har lett till betydligt längre räckvidd än tidigare. Upp till 60 mil per laddning. Den starkare 55-modellen, som jag körde, har fått förhöjd laddeffekt och kan hantera 170 kW.

Här den lite mer praktiska versionen med bättre bakåtsikt. Foto: Mikael Stjerna / Expressen Lifestyle

Hur är den att köra?
– Audi e-tron har alltid varit en bekväm och tyst suv. Q8 e-tron är minst lika bekväm och tyst. Ingenjörerna i Ingolstadt har filat på bland annat styrningen och fjädringen.

– Lika behaglig på långturen är inte prestandamodellen SQ8 e-tron som jag också rattade vid provkörningen. I mitt tycke för stum även i komfortläget. 

Foto: Tobias Sagmeister / Expressen Lifestyle

Vad kostar Q8 e-tron och när kommer den till Sverige?
Q8 e-tron säljs sedan november månad och enligt en pågående kampanj kostar modellen från 799 900 kronor. De svenska Audi-handlarna får in bilen i slutet av februari och leverans till svenska kunder inleds under våren.

I Teknikens Värld nummer 1/2023, som finns ute i butik nu, bjuder Mikael på en fullmatad provkörningsrapport där du får veta allt som är värt att veta om nya Audi Q8 e-tron.