Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi Q8 officiell som koncept i Detroit

Q8 må vara ett koncept men med det visar Audi att de tar sig an ett nytt segment och ger vika för pekskärmar.

Under Detroitsalongen presenterar nu Audi modellen Q8, ingen nyhet för dig som hängt med här på Teknikens Värld då vi tidigare skrivit om bilen. Nu får vi ta del av mer beskrivande bilder och en del annat matnyttigt. Även om bilen är att betrakta som ett koncept, den kallas ju trots allt Q8 concept, så avslöjar den saker om Audis framtida form och funktion. En sansad version av konceptet kommer också att komma i produktion.

Som modellnamnet antyder är detta en stor bil och mäter in på 502 centimeter i längd, 204 i bredd och 170 i höjd. Bilderna skvallrar också om en design som kommer innebära större grill, smalare strålkastare och mindre ljus än vad vi tidigare sett på en Audi. Även baktill ser vi, till storleken, mindre ljuskällor (en trend överlag just nu) som sammanbinds med en ramp. Formen ska andas både coupé och suv. På skärmkanter och C-stolpar ska vi se former från 1980-talets rallybil quattro.

Dörrarna saknar handtag då de öppnas med en touchfunktion. Q8 rymmer 630 liters bagage och står på 23-tumsfälgar med däck i dimensionen 305/35. Bromsskivorna är keramiska och mäter 20 tum i diameter. Bilen har adaptiv luftfjädring.

Invändigt har Q8 lämnat den tidigare ortodoxa stilen och levererar en hel del för pekglada fingrar – en stor del knappar har nämligen ersatts av touchlösningar. Centralt finns en display på 12,3 tum med en upplösning på 1 920 x 720 pixlar.

Formen inne i coupén är överlag yxig och horisontell och även om det andas lite rymdskepp över det hela så ska växelspaken, som manövrerar en åttastegad tiptronic-låda, vara inspirerad av aktern på en segelbåt.

Q8 är en laddhybrid där en treliters bensinmotor motor (3,0 TFSI) på 333 hästkrafter och 500 newtonmeter är parad med en elmotor på 100 kilowatt (136 hk) och 330 newtonmeter. 0-100 km/h klaras av på 5,4 sekunder och enligt NEDC-normen ska 2,3 liter bränsle räcka i tio mil, med andra ord 0,23 liter per mil. Att ladda batterierna, som är placerade längst bak i bilen, fullt ska ta två och en halv timme.

Till 2018 ska en modell baserad på konceptet lanseras, en modell som kommer att bli utmanare till bilar som BMW X6 och Mercedes GLE Coupé.