Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi Q8 visas i Detroit – första bilderna

Med Q8 vill Audi kombinera coupéns eleganta linjer och flexibiliteten hos en suv. Men man är inte först med de tankarna.

I takt med att bilsalongen i Detroit rycker allt närmare ploppar allt fler nyheter upp om vad vi kommer att få se där. Den kanske mest intressanta, men allt ifrån överraskande, nyheten är ytterligare en Audi-modell i Q-familjen. Den Q8 vi kommer att få beskåda, och som du kan se på bild här, är en studie som Audi själva hävdar i det närmaste är klar för produktion. Studien ska ha hämtat delar av sitt formspråk från 1980-talsmodellen och rallyikonen quattro.

– Med Audi Q8 concept har vi skapat en ny spjutspets bland Q-modellerna. Designen förmedlar både sportighet och prestige, säger Marc Lichte, Audis designchef.

Med A8 vill Audi öppna upp ett nytt segment bland de större bilarna. Man vill kombinera coupéns eleganta linjer med rymligheten och flexibiliteten hos en suv. Q8 blir alltså en suv med coupélinjer likt BMW X6 och Mercedes GLE Coupé.

Foto: AUDI AG

I fronten ser vi den största Audi-grillen någonsin och på dess underläpp kan vi läsa e-tron. Då Q8 förmodligen kommer att baseras på Q7, och även dela dess drivlinor, kan vi vänta oss en hybrid i form av Q8 e-tron.

Audi har tidigare nämnt att de snart ska presentera en helt eldriven suv som ska låna drag från konceptet e-tron quattro – en bil som är väldigt lik Q8. Frågan är om det finns plats för två så lika bilar eller om det helt enkelt är så att Q8 kommer att erbjudas med eldrift. Kanske kort och gott som "e-tron", då den nya elsuven enligt Audi inte skulle bära bokstaven "Q".