Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Audi satsar på solcellstak för längre räckvidd i elbilar

Nu vill Audi tillvarata solenergin genom att tillsammans med kinesiska Hanergy utveckla en tunn solcellsfilm som inledningsvis ska placeras i panoramaglastaket på märkets elbilar.

Audi har kommit en bit på väg med sin satsning på elektrifiering och framöver ska de lansera betydligt fler eldrivna modeller än vad de hittills gjort. Men det räcker inte med att trycka in en elmotor med batteri som kan laddas via eluttaget för att ha en elbil, framtiden kräver mer än så. Därför har Audi nu börjat snegla på solceller. Tillsammans med Kalifornien-baserade Alta Devices, som är ett dotterbolag till kinesiska Hanergy, har Audi påbörjat ett projekt rörande tunn film med solceller som ska integreras i eldrivna bilars panoramaglastak för att möjliggöra längre räckvidder.

Energin som solcellerna alstrar ska i ett första skede användas för att driva elektriska komponenter som exempelvis klimatanläggning och stolsvärme.

Efter vidareutveckling är avsikten att solenergin som tas tillvara ska ladda upp elbilarnas batterier.

– Bilarnas räckvidd är avgörande för våra kunder. Tillsammans med Hanergy kommer vi att integrera solcellsteknik i våra elbilar som är både förnybar och ökar räckvidden, säger Bernd Martens, inköpsdirektör för Audi AG.

Solcellerna som projektet fokuserar på är väldigt tunna och flexibla. Verkningsgraden i denna typ av solceller är hög, nämligen över 25 procent. Det kan jämföras med typiska kommersiella solceller som har en verkningsgrad på 13-16 procent.

En annan stark sida Audi och Hanergys solceller har är att de har god prestanda även vid svagt ljus och hög temperatur.

– Partnerskapet med Audi är Alta Devices första samarbete med en premiumbiltillverkare. Genom att sammanföra Altas framsteg inom solcellstekniken och Audis strävan mot hållbar mobilitet kommer vi att forma framtidens solcellsbil, säger Ding Jian som är senior Vice President Hanergy Thin Film Power Group Limited samt vd för Alta Devices, Inc.

Kinesiska Hanergy är stora i solcellsbranschen, framför allt när det kommer till solcellspaneler placerade på (industri)byggnader. Bland annat har Ikea sedan några år tillbaka deras solceller på taket.