Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En grill, om än tilltäppt, på en elbil från Audi. I detta fall Q4 e-tron.
En grill, om än tilltäppt, på en elbil från Audi. I detta fall Q4 e-tron.
En grill, om än tilltäppt, på en elbil från Audi. I detta fall Q4 e-tron.
En grill, om än tilltäppt, på en elbil från Audi. I detta fall Q4 e-tron. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Audi behåller grill på elbilarna

Singleframe-grillen kommer att leva vidare, även när elbilarna har tagit över. Det menar Audis designteam.

Fram till dags datum är vi vana vid att bilar allt som oftast är utrustade med en grill, eller kylarmaskering som detaljen också kallas. Grillens funktion är helt att dölja kylarintaget, det vill säga den del som tar emot luft för kylning av motorn. Förutom att fylla en praktisk funktion har grillen under åren också fått en visuell uppgift – olika bilmärken har gett grillen sin egen form. På så vis har grillen blivit ett bilmärkes starkaste karaktärsdrag.

Elbilar är dock inte i behov av grill på samma vis som bilar med förbränningsmotor under huven, elbilarna har nämligen inte behovet av motorkylning. Därför behöver elbilar ingen typisk grill, exempelvis Tesla inledde sin era med att låta en form av grill pryda Model S, för att vid en senare uppdatering av modellen ta bort grillen. Både Model 3 och Model X saknade grill vid introduktionen.

Audi A6 e-tron concept, en elbil som presenterades i våras, har singleframe-grillen. Foto: Audi

Vid ett runda bord-samtal nyligen, där bland annat Teknikens Värld närvarade, berättade Audis designavdelning lite om grillens framtid inom märket.
Den tyska biltillverkaren med bas i Ingolstadt har som bekant singleframe-grillen som pryder märkets bilar sedan drygt 15 år tillbaka. Den stora, iögonfallande grillen introducerade Walter de Silva strax efter att han blev Audis designchef 2002. Tanken till en stor Audi-grill, med andra ord singleframe-grillen, tog han med sig från sin tid hos Alfa Romeo.

Singleframe-grillen kommer att leva vidare även när elbilarna har tagit över. Anledningen är inte för att fylla en praktisk funktion, i stället handlar det om en annan nästan lika viktig funktion som ska uppfyllas – igenkänningsfaktorn.
Singleframe-grillen ska särskilja Audis elbilar från konkurrenterna. Det ska helt enkelt vara lätt att se att det är en elbil från Audi som rullar mot en.

Audi har släppt en handfull elbilar de senaste åren, bland annat helt nya Q4 e-tron. Samtliga har kvar singleframe-grillen, om än att de inte är exakt likadana.