Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi TT blir eldriven suv

Audi TT, klassikern från 1990-talet, dalar i försäljning och byter skepnad från sportbil till suv med eldrift.

Audi TT lanserades 1998 och är sedan 2014 inne på sin tredje generation, men nu ser framgångssagan ut att vara över. Hittills i år har det bara sålts strax över 12 000 bilar globalt sett, enligt en artikel i Auto Express. Tidningen hävdar dock att modellen kommer att leva vidare – som eldriven suv/crossover.

Bilen ska gå under arbetsnamnet eTTron och bygga på Volkswagens flexibla MEB-plattform, specifikt framtagen för elbilar. Du som fnyser med näsan kan sluta med det – tidigare generationer av TT har alla byggt på Volkswagenplattformar (PQ34, PQ35 och MQB).

Resultatet ska bli en suv/crossovermodell som blir mer kompakt än dagen Q3 men betydligt lägre. TT har varit en stilbildare med spännande interiör och så ska det förbli, menar man. Modellen ska dra skärmdesignen till max och erbjuda en miljö inte helt olik den vi finner i Teslabilar.

Vår Mikael Stjerna har redan bekantat sig med kommande Audi TT. Nja, plattformen MEB i alla fall.

De som tidigare upprörts över  TT och dess framhjulsdrift kan sätta sig ner för bilen blir nu bakhjulsdriven men kommer liksom tidigare erbjudas med fyrhjulsdrift.

Om generation fyra av TT även ska komma som roadster är högst osannolikt. Eller? Med tanke på att koncernkollegan Volkswagen har presenterat sin T-Roc utan tak som cabriolet så vet man inte. Eldriven suv-cabriolet, kan det bli nästa trend?

Vad som ska hända med modell TT har vi behandlat här på teknikensvarld.se tidigare. Allt från att den kommer att blir eldriven, läggs ned till att den ska komma i fördörrars - och offroadutförande.

Överst i denna artikel visas en detaljbild på dagens Audi TT RS Coupé.