Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Audi visar nya konceptbilen grandsphere

I framtiden ska vi ha det lyxigt och bekvämt när vi åker bil. Det tycker i alla fall Audi som visar upp konceptbilen grandsphere som ska vara som ett privatjet för vägarna.

Medan Mercedes dundrar in på bilsalongen i München med en hel uppställning nyheter tar Audi det lite lugnare och nöjer sig med att visa den futuristiska konceptbilen Grandsphere. Ni som tycker att den känns bekant har rätt, i augusti visades föregångaren skysphere som är en eldriven cabriolet med ställbart axelavstånd.

Grandsphere är den andra i serien av Sphere-koncept och kommer att följas av urbansphere nästa år. Grandsphere som visas i München är hela 5,35 meter lång och 2 meter bred, men endast 1,39 meter hög. Axelavståndet är 3,19 meter, längre än på Audi A8 i förlängt utförande.

Konceptbilen byggs på Volkswagen-koncernens elektriska plattform PPE som kommer att bli grund för ett flertal eldrivna premiummodeller från koncernen, bland andra Audi A6 e-tron och nästa Porsche Macan. I golvet mellan hjulaxlarna finns ett 120 kWh stort batteri som ger en teoretisk räckvidd på 75 mil. Två elmotorer ger totalt 720 hästkrafter och 960 newtonmeter. 0–100 km/h ska gå på strax över fyra sekunder. Likt e-tron GT och Porsche Taycan har grandsphere 800-voltsteknik som gör att den kan snabbladdas med upp till 270 kW.

Grandsphere-konceptet visar Audis vision om hur bekvämt vi kommer att kunna färdas när bilarna blir mer självkörande. Grandsphere ska ha teknik för självkörning i nivå 4 och när den aktiveras försvinner ratten och pedalerna så att de åkande kan röra sig friare i kupén. Mellan framsätena finns ett kylskåp med två glas och en specialdesignad flaska.