Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi AG

Audi visar nya konceptbilen urbansphere

En tysk bil för kinesiska megastäder, det är vad urbansphere concept exemplifierar. Fokus ligger framför allt på insidan.

I fjol presenterade Audi två konceptbilar vid namn skysphere och grandsphere. De beskrevs som en uppvisning i hur märket ser på morgondagens så mobilitet i det som ofta kallas för premiumsegmentet. Men fjolårets konceptbilar var bara två delar av tre, sista tredjedelen avtäcks nämligen nu – urbansphere.

Audi urbansphere är framtagen av formgivare och ingenjörer i Peking samt i Ingolstadt. Att Audis kinesiska designstudio har involverats beror på att konceptbilen är tänkt att visa vad som behövs i kinesiska storstäder med tät trafik. För att komma så nära verkligheten som möjligt har de även hört sig för hos kinesiska kunder som har delat med sig av sina önskemål hos en framtida elbil.

https://youtu.be/mEzmegMmZKY?t=910

Resultatet är en sorts MPV med fokus på interiör rymd där de åkande ska kunna koppla av, umgås eller arbeta. Urbansphere concept kan helt enkelt ses som ett rullande vardagsrum med kontorsmöjligheter. Bilen är i princip självkörande (autonom) när så önskas, då döljs ratt, pedaler och förarinstrumentering. Självkörningsnivån är fyra (av fem) och tekniken, som är utvecklad för hela VW-koncernen, är tänkt att lanseras under andra halvan av 2020-talet.

Att urbansphere concept är rymlig tvivlar vi inte en sekund på med tanke på att konceptbilen är enorma 5,51 meter lång, 2,01 meter bred och 1,78 meter hög. Dessutom är axelavståndet rejäla 3,40 meter. Avsaknaden av B-stolpar (takstolpar mellan fram- och bakdörrar) gör insteget nästan majestätiskt stort.

1 AV 7
Foto: Audi AG
2 AV 7
Foto: Audi AG
3 AV 7
Foto: Audi AG
4 AV 7
Foto: Audi AG
5 AV 7
Foto: Audi AG
6 AV 7
Foto: Audi AG
7 AV 7
Foto: Audi AG

Väl inne i bilen kan de åkande njuta av fyra separata fåtöljer där de bakre har extra många funktioner, exempelvis kan de lutas bakåt i upp till 60 grader och få benstöden framskjuta. Helt enkelt en form av reclinerfåtölj. Stolarna kan även vinklas utåt för att lägga komma i och ur dem. De kan även vinklas inåt för att underlätta samtal mellan passagerarna.

Stort fokus ligger på att ge de åkande en teknikupplevelse. I baksätet finns en från taket nedfällbar OLED-skärm som beskrivs som en transparent bioduk. Ljudet kommer från högtalare placerade i nackstöden, och om en passagerare vill ha avskildhet finns insynsskydd som täcker området runt huvudet.
Annan spännande teknik som kan vara intressant för framtida och jäktande storstadsbor är stresspårning där analys av röst och ansiktsuttryck genomförs och efterföljs av eventuella rekommendationer för att få ned pulsen.

1 AV 3
Foto: Audi AG
2 AV 3
Foto: Audi AG
3 AV 3
Foto: Audi AG

Audi urbansphere concept, som har samma typ av adaptiv luftfjädring som grandsphere, är baserad på elbilsplattformen PPE (Premium Platform Electric) som har utvecklats tillsammans med Porsche och som bland annat kommer att hittas i Audi A6 e-tron som sannolikt har premiär nästa år. PPE betyder bland annat 800-volts elsystem, precis som i exempelvis Audi e-tron GT och Porsche Taycan.
I konceptbilen sitter ett platt batteripack på över 120 kilowattimmar (kWh) mellan hjulaxlarna. Räckvidden är uppemot 75 mil och snabbladdning kan göras med effekter på upp till 270 kilowatt (kW). Audi skriver att tio minuters snabbladdning räcker till 30 mils körning och att från fem till 80 procent av batteriets kapacitet nås efter 25 minuters laddning.

Två elmotorer driver alla fyra hjul. Tillsammans utvecklar de 295 kW vilket motsvarar 401 hästkrafter. Maxvridet uppgår till 690 newtonmeter. Främre elmotorn kan vid behov kopplas ur för att minska friktion och effektivisera motorbromsning.