Foto: AUDI AG

Audis nya laddhybridlok – sänker utsläppen med 60 ton årligen

Audi gör nu sina bilar ännu mer miljövänliga genom att transportera delar och hela bilar på ett nytt tågset med ett lok av laddhybridtyp längst fram.

Stora delar av de delar som Audi måste ha till sin produktion i fabriken i Ingolstadt levereras med tåg. Varje dag kommer 15 godståg med karossdelar, motorer, växellådor och ibland hela bilar från andra Audi-fabriker till Ingolstadt. 1,8 mil järnväg ingår i Ingolstadt-fabrikens nätverk.

Med diesellok blir det en massa extra utsläpp i samband med produktionen av bilar, men i dag har Audi fått sitt nya lok levererat, ett laddhybridlok på 1 000 hästkrafter.

Foto: AUDI AG

Tack vare det nya och mer miljövänliga loket kommer Audi att kapa sina utsläpp av koldioxid med uppemot 60 ton per år. Man har alltså kommit en bra bit på vägen mot att göra fabriken koldioxidneutral. Dessutom har det nya loket fördelen att det är betydligt tystare än sina föregångare.

Upp till två timmar på enbart elektricitet kan loket köra, extra bra när det rullar under tak och i byggnader. När kraften sinat är det bara att plugga in en kabel i ett uttag så laddas batterierna, alternativt så kan dieselmotorn ta över om så behövs.

Foto: AUDI AG
Foto: AUDI AG