Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Drygt fem meter lång eldriven sedan från Kina.Drygt fem meter lång eldriven sedan från Kina.Drygt fem meter lång eldriven sedan från Kina.
1 AV 2
Eldriven lyx från Tyskland och Kina
2 AV 2
Drygt fem meter lång eldriven sedan från Kina.
Foto: Avatr

Avatr 12 – kinesisk elbil designad i Tyskland

Vad har kinesiska biltillverkaren Changan, kinesiska batteritillverkaren CATL och kinesiska mobiltelefonstillverkaren Huawei gemensamt? Nya bilmärket Avatr, förstås.

På nyligen avslutade bilsalongen i München visades lyxsedanen 12 upp. Planen är lansering i Europa om två år.

Avatr är en ny kinesisk uppstickare, uppbackad av biltillverkaren Changan, batteritillverkaren CATL och mobiltelefonstillverkaren Huawei, som grundades 2018 och i fjol presenterade första bilmodellen, en eldriven suv vid namn 11.
Avatr har huvudsäte i Chongqing och mjukvaruutvecklingscenter i Shanghai. Däremot är designcentret placerat i München – staden i södra Tyskland där märkets andra modell nyligen presenterades inför publik (bilsalongen som avslutades i söndags).

Modellen heter 12 och uttalas ”one-two”, eller om man hellre väljer vårt inhemska språk; ”ett-två”. Den är en 502 centimeter lång sedan, med andra ord knappt åtta centimeter längre än Mercedes EQE som skulle kunna ses som en konkurrent. Dock är axelavståndet på 302 centimeter decimetern kortare än det hos Mercedes EQE.
På bredden är Avatr 12 199,9 centimeter och på höjden 145 centimeter. Därmed är ”ett-tvåan” både några centimeter bredare och några centimeter lägre än nämnda tysk.
En annan konkurrent kan man, trots sin nättare storlek, se i kommande Polestar 4. En tredje är förstås Tesla Model S som är mer praktisk i sitt halvkombiformat.

Viss likhet med Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé.Viss likhet med Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé.Viss likhet med Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé.
Även viss likhet med båda Polestar 4 och Polestar 5.Även viss likhet med båda Polestar 4 och Polestar 5.Även viss likhet med båda Polestar 4 och Polestar 5.
1 AV 4
Viss likhet med Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé.
Foto: Avatr
2 AV 4
Även viss likhet med båda Polestar 4 och Polestar 5.
Foto: Avatr
3 AV 4
Foto: Avatr
4 AV 4
Foto: Avatr

Tekniskt sett är Avatr 12 uppbyggd på en flexibel plattform vid namn CHN. Den beskrivs som högeffektiv med låg vikt och hög säkerhet samt komfort. Mellan hjulaxlarna, i bottenplattan, är CATL:s helt nyutvecklade litiumjärnfosfatbattericeller (LFP) på 94,5 kWh placerade. De sägs erbjuda överlägsen laddprestanda där tio minuters laddning ska räcka till 40 mils körning.

Drivlinan i övrigt består av antingen en eller två elmotorer. Med en motor levereras 230 kW (313 hk) till bakhjulen medan utförandet med två motorer totalt krämar ur sig 425 kW (578 hk) som fördelas över båda hjulparen.
Räckvidden uppges ligga på mellan 65 och 70 mil beroende på modellversion. Räckvidden är beräknad enligt kinesiska körcykeln som ger klart högre siffror än den – WLTP – vi använder i Europa.

Skärmbaserad förarmiljö.Skärmbaserad förarmiljö.Skärmbaserad förarmiljö.
Widescreen-skärmen på instrumentbärdan är 35 tum stor.Widescreen-skärmen på instrumentbärdan är 35 tum stor.Widescreen-skärmen på instrumentbärdan är 35 tum stor.
Högt uppdragen vindruta.Högt uppdragen vindruta.Högt uppdragen vindruta.
Ingen bakruta.Ingen bakruta.Ingen bakruta.
1 AV 4
Skärmbaserad förarmiljö.
Foto: Avatr
2 AV 4
Widescreen-skärmen på instrumentbärdan är 35 tum stor.
Foto: Avatr
3 AV 4
Högt uppdragen vindruta.
Foto: Avatr
4 AV 4
Ingen bakruta.
Foto: Avatr

Det digitala hålls samman av Huaweis senaste version (4) av operativsystemet HarmonyOS som samverkar med Huawei Advanced Driving System 2.0 (ADS) där de förarassisterande systemen är samlade.
Kommunikationen mellan människa och bil sker via en stor skärm på mittkonsolen, dock är det en annan skärm som uppmärksammas mer av Avatr, nämligen den widescreen-skärm på 35 tum och med 4K-upplösning som tronar ovanpå instrumentbrädan. Den vänstra delen av skärmen fungerar som instrumentkluster för föraren.

Högt uppdragen vindruta, med solskydd ”mitt på”, påminner om hur det ser ut på Tesla Model X. Bakruta finns det ingen, precis som i ovan nämnda  Polestar 4. Panoramaglastaket sträcker sig långt bak men inte tillräckligt för att ge bakåtsikt. I stället är det kameror och sensorer, bland annat tre stycken av LiDAR-typ, som ska agera ögon bakåt.
Ytterbackspeglarna består av två kameror vars bilder presenteras på respektive sida om den stora widescreen-skärm som vi berättade om ovan.

Avatr 12 är tänkt att introduceras på Kina-marknaden i oktober i år.
Avatr planerar en Europa-lansering inom två år och vill även ha produktion på vår kontinent. Någon plats för en fabrik är ännu inte fastställd.