Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elektriska supersportbilen Lamborghini Terzo Millennio visades i november 2017.Elektriska supersportbilen Lamborghini Terzo Millennio visades i november 2017.Elektriska supersportbilen Lamborghini Terzo Millennio visades i november 2017.
Elektriska supersportbilen Lamborghini Terzo Millennio visades i november 2017. Foto: Lamborghini

Även Lamborghini ska bli helt elektrifierade – tids nog

Lamborghini tänker följa andra märken som planerat att elektrifiera sitt utbud. Men man tar dock en annorlunda strategi – först ska man börja tillverka hybrider innan man tar steget över till rena elbilar.

Det börjar snart bli lättare att rada upp märken som inte har förbundit sig till att gå över till eldrivet inom ett antal år. Allt ifrån ”vanliga” personbilstillverkare som Volvo och Honda till premiummärken som Bentley har meddelat att man inom en snar framtid enbart kommer att erbjuda elbilar.

Senast att ansluta sig till uppställningen är italienska sportbilstillverkaren Lamborghini. Men man har dock valt en lite annan taktik än många andra. Planen är att först gå över till hybridiserade vrålåk. Först ut är den 819 hästkrafter starka Sián FKP 37 som visades på mässan i Frankfurt 2019.

Mildhybriden Lamborghini Sián finns både med...Mildhybriden Lamborghini Sián finns både med...Mildhybriden Lamborghini Sián finns både med...
... och utan tak.... och utan tak.... och utan tak.
1 AV 2
Mildhybriden Lamborghini Sián finns både med...
Foto: Lamborghini
2 AV 2
... och utan tak.
Foto: Lamborghini

Modellen är en limiterad upplaga och en hyllning till klassiska Countach. Under huven sitter en 6,5-liters V12:a på 785 hästkrafter som får sällskap av en något mindre elmotor på 34 hästkrafter. Sián har en toppfart på 350 km/h och är beräknad att anlända 2023. 

Ett år senare ska samtliga bilar i Lamborghini-flottan – Aventator, Huracán och Urus – vara hybridiserade, och koldioxidutsläppen ska reduceras med hälften enligt märket själva. Något som kommer kosta. Närmare bestämt drygt femton miljarder svenska kronor har Volkswagen-gruppen öronmärkt för denna satsning.

Någon ren elbil kommer det dock inte resultera i förrän den senare halvan av årtiondet. Under tiden passar man – enligt egna ord – på att ”fira förbränningsmotorn” med minst två nya varianter utrustade med V12-motorer.

Lamborghini är inte färdiga med V12-motorn. Inte än.Lamborghini är inte färdiga med V12-motorn. Inte än.Lamborghini är inte färdiga med V12-motorn. Inte än.
Lamborghini är inte färdiga med V12-motorn. Inte än. Foto: Lamborghini

Elektrifieringsplanen går under namnet Cor Tauri efter den klarast lysande stjärnan i Taurus-konstellationen, och är den mest påkostade investeringsplanen i företagets historia.

– Detta är nödvändigt i en radikalt förändrande värld där vi vill bidra till att fortsatt begränsa miljöpåverkan genom konkreta projekt. Vi kommer fokusera på att identifiera teknik och lösningar som garanterar topprestanda i kördynamniken, säger Lamborghinis vd Stephan Winkelmann i ett pressmeddelande.

Elektriska Lamborghini Terzo Millennio, som du ser på bilden överst i denna artikel, kan du läsa mer om här.