Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Backspegelkameror standard på Honda e

Hondas urbana elbil får kameror istället för ytterbackspeglar. Fördelarna är många hävdar Honda.

I årtionden har de funnits på konceptbilar men nu gör de debut på våra vägar – kameror som ersätter ytterbackspeglarna. Audi e-tron är en av dem (läs vår provkörning av bilen här) och nu sluter kommande city-elbilen Honda e upp.

Hondas nämner design, säkerhet och aerodynamik som fördelarna med systemet. Lösningen med sextums-skärmar på båda ändar av instrumentbrädan som visar det kamerorna fångar såg vi redan på prototypen och fanns även på den testbil som vår spionfotograf fångade på bild.

Foto: Honda

Luftmotståndet för kamerorna är 90 procent lägre än för konventionella ytterbackspeglar, för hela bilen förbättras aerodynamiken med 3,8 procent. En annan fördel med lösningen är minskat vindbrus. Kamerahusen är formade för att hindra vatten att nå linsen som i sin tur har en vattenavvisande ytbehandling.

LÄS MER: Japan tillåter backspegelkameror

Föraren kan välja mellan två vyer: normal eller vidvinkel. De olika lägen minskar dödavinkeln med tio och 50 procent jämfört med de gamla fysiska speglarna. När backväxeln läggs i visas hjälplinjer i speglarna likt hos en backkamera.

Skärmarnas ljusstyrka justeras automatiskt och ska enligt Hondas tester ge bättre sikt vid dålig väderlek och dåliga ljusförhållanden.

Foto: Honda

Vår Hans Hedberg var dock inte imponerad av den teknik som fanns på tidigare nämnda Audi. Vad som visades på skärmarna var svårt att uppfatta, i alla fall i ökenljus. Tekniken kostade vid provkörningen 15 000 extra, men ingår dock i högsta utrustningspaketet. Till Honda e har du ingen chans att välja – kamerorna kommer nämligen standardmonterade.

Hur Hondas kameror fungerar kan du se i klippet här nedan.