Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Bakhjulsdriven instegsmodell av Porsche Taycan kommer till Sverige

Nu är det alldeles snart dags för Europa och USA att få ta del av den bakhjulsdrivna instegsmodellen av Porsche Taycan som presenterades för kinesiska marknaden för ett drygt halvår sedan.

Det var i juni i fjol som Porsche drog skynket av en fjärde modellversion av elbilen Taycan. Sedan tidigare fanns modellversionerna Taycan 4S, Taycan Turbo och Taycan Turbo S. Samtliga är utrustade med drivning på alla fyra hjulen, medan fjärde modellversionen, som kort och gott bara heter Taycan, enbart driver på bakhjulen.
När instegsmodellen Porsche Taycan presenterades var det de kinesiska spekulanterna som jublade, om modellversionen skulle bli aktuell i övriga delar av världen var då okänt.

I dag vet vi att bakhjulsdrivna Taycan är på ingång till europeiska och amerikanska kunder. Till de svenska Porsche-handlarna kommer modellen i mitten av mars 2021. Ingångspriset för instegsmodellen är 980 000 kronor.

TEST: Porsche Taycan Turbo mot Tesla Model S Performance 

Foto: Porsche

Vad får man då för denna knappa miljon kronor? Som vi skrev i somras när modellversionen avtäcktes är det två olika drivlinevarianter som är aktuella i kombination med bakhjulsdrift. Instegsversionen av instegsmodellen har ett lite mindre batteri, kallat Performance Battery, på 79,2 kWh (brutto). Det är samma batteri som i Taycan 4S i instegsutförande.
Elmotorn, som arbetar på egen hand till skillnad från i de fyrhjulsdrivna modellversionerna som har dubbla elmotorer, har en maximal effekt, vid overboost, på 408 hästkrafter (300 kW). Det räcker för att slunga i väg bilen till 100 km/h på 5,4 sekunder. Toppfarten är 230 km/h.

PROVKÖRNING: Porsche Taycan Turbo S 

1 AV 2
Foto: Porsche
2 AV 2
Foto: Porsche

För en extra slant, i dagsläget okänt hur stor, kan bakhjulsdrivna Porsche Taycan uppgraderas till Performance Battery Plus-batteriet som har en energilagringskapacitet på 93,4 kWh. Uppgraderingen innebär också att elmotorns effekt höjs till 476 hästkratfter (350 kW). Dock innebär det inte snabbare accelerationer eller högre toppfart eftersom 0-100 km/h går på 5,4 sekunder och accelerationsökningen avstannar vid 230 km/h.

Foto: Porsche

Vad som skiljer de båda modellversionerna åt är framför allt räckvidden. Enligt WLTP-körcykeln kommer Performance Battery-varianten (79,2 kWh) 43,1 mil per laddning vid kombinerad körning. Sträckan med Performance Battery Plus-varianten uppgår till 48,4 mil.
En annan detalj som skiljer dem åt är laddeffekterna de kan hantera. Med det mindre batteriet tillåts laddeffekter på upp till 225 kW, med det större upp till 270 kW.
Att ladda batteriet från fem till 80 procents energiinnehåll ska ta 22 minuter och 30 sekunder.
Ombordladdaren, som används tid växelströmsladdning, tillåter upp till 22 kW.

Instegsversionen Porsche Taycan tillsammans med sina starkare syskon 4S, Turbo och Turbo S. Foto: Porsche

Precis som övriga Taycan-versioner sedan årsskiftet är bakhjulsdrivna instegsmodellen utrustad med den så kallade Plug & Charge-funktionen som underlättare laddning och betalning. När laddkabeln från en Plug & Charge-kompatibel laddstation sätts in i bilens laddkontakt inleds både laddning och betalning automatiskt.

Under 2020 var Porsche Taycan 17:e mest registrerade elbilen i Sverige med 466 exemplar. Räkna med Taycan kommer att överträffa siffran under 2021 i och med denna nya instegsmodell som ligger exakt 200 000 kronor lägre i pris än Taycan 4S. Övriga modellversioner kostar betydligt mer än så – Taycan Turbo från 1,71 miljoner kronor och Taycan Turbo S från 2,09 miljoner kronor.