Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Direkt från avtäckningen av Volvo EX90

Bakhjulsdriven och femsitsig – planen för Volvo EX90

En eventuell instegsmodell av nya Volvo EX90 blir bakhjulsdriven och femsitsig. Det antyder Volvo Cars näst högsta chef. 

När Volvo drog täcket av den nya stora suven EX90 i november var den fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer och sju sittplatser. Prislappen på över en miljon – i basutförande – fick många att höja på ögonbrynen. Men redan då anade vi att en billigare instegsmodell nog var på gång. 

Nu rapporterar Motor Trend att fler varianter är på gång. De har talat med Javier Varela, operativ chef på Volvo Cars, och fått bekräftat att det är fullt möjligt att man tar bort den tredje sätesraden. Dessutom säger Varela att om det kommer en singelmotorvariant kommer den att vara bakhjulsdriven. 

Det kan låta luddigt, men när Volvos näst högsta chef säger så kan man ta det för givet: det kommer en femsitsig, bakhjulsdriven instegsvariant av Volvo EX90. Annars skulle han inte ha nämnt någonting av detta överhuvudtaget. Och då lär priset också understiga den där svettiga miljonen. 

Full möjligt är också att Volvo presenterar en toppmodell med högre effekt än den nu presenterade Twin Motor Performance-versionen med 517 hästkrafter. Dock lär vi inte få se någon av dem förrän produktionen av EX90 kommer igång sent under 2023.