Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Baojun

Baojun Yep – eldriven Kinabil med GM-stöd

General Motors samarbete med kinesiska märken har resulterat i bland annat denna söta lilla elbil. Baojun Yep.

I Kina samarbetar den amerikanska jätten General Motors med både Saic och Wuling, under samlingsnamnet SGMW. Ett samarbete som pågått sedan 2002 och mynnat ut i ett stort antal modeller. En av de senaste betecknas Baojun Yep som påminner lite om Suzuki Jimny. Men de största skillnaderna är att den främst är ännu mindre men också helt eldriven.
Nu finns troligen inga planer på att sälja den i Europa men vi tycker den ändå är värd att nämna.

1 AV 4
Foto: Baojun
2 AV 4
Foto: Baojun
3 AV 4
Foto: Baojun
4 AV 4
Foto: Baojun

Jämfört med Suzuki Jimny är lilla Yep hela 26 centimeter kortare, med en totallängd på 338 centimeter. På bredden mäter den 168 och på höjden 171. Mellan axlarna är det 211 centimeter. Tjänstevikten ligger runt ett ton.
Drivkraft levereras till bakhjulen av en elmotor med 67 hästkrafter, 50 kW, och batteriet har kapacitet på 28,1 kWh. Ett litet sådant som enligt den kinesiska körcykeln ska klara en räckvidd på drygt 30 mil. Toppfarten är 100 km/h.
Med baksätet nedfällt ska det rymmas upp till 715 liter bagage, med baksätet intakt är lastutrymmet minimalt. Under huven där fram finns också ett litet förvaringsfack som även kan kyla eller värma innehållet.

1 AV 3
Foto: Baojun
2 AV 3
Foto: Baojun
3 AV 3
Foto: Baojun

En udda exteriör detalj är en skärm på bagageluckan som kan användas till att visa vad föraren vill, som bland annat meddelanden till bakomvarande.
Med tanke på att Bojun Yep, som kallas Yueye i Kina, kostar från 79 800 yuan, cirka 120 000 kronor, är det ganska välutrustad. Som standard får man saker som bland annat två 10,25-tumsskärmar till instrumentering och infotainment, 360-graders backkamera, farthållare, läderklädsel och 15-tumshjul.
Längre fram ska även en fyrhjulsdriven version komma.
Modellen smygvisades redan i höstas och säljs nu sedan maj i Kina.