Hela startfältet i Årets Bil 2022. Nu återstår sju finalister. Foto: Anders Nørregaard Grønning / Teknikens Värld

Bara elbilar i final i Årets Bil 2022

Det blev enbart elbilar i final i Årets Bil 2022. Ja, om vi räknar nya Peugeot 308 som elbil trots att den finns med flera olika drivlinor. Finalen avgörs i februari och vinnaren utses den 28 februari i Genève.

Volvo Cars har inte haft någon större framgång i årets omröstning till Årets Bil 2022. Först blev Volvo C40 bortplockad från bruttolistan då den ansågs vara en variant av XC40 som vann priset 2018. Sen fick inte syskonbilen Lynk & Co 01 tillräckligt med röster för att gå till final som en av sju bilar. Samma visa som för Polestar 2 i fjol.

I stället blev det de här som gick till final:

Cupra Born
Ford Mustang Mach-E
Hyundai Ioniq 5
Kia EV6
Peugeot 308
Renault Megane e-Tech
Skoda Enyaq iV 

De här sju finalisterna ska slutprovas av juryn, som består av 61 journalister från olika tidningar, tv-kanaler och sajter i Europa, på en testbana utanför Paris i början av februari.

Efter det följer en omröstning där varje jurymedlem ger de sju finalisterna poäng. Vinnaren, den bil som får flest poäng, kommer att avslöjas den 28 februari klockan 15.00 vid en ceremoni i Genève.

1 AV 7
Cupra Born.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 7
Ford Mustang Mach-E.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
3 AV 7
Hyundai Ioniq 5.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
4 AV 7
Kia EV6.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
5 AV 7
Peugeot 308.
Foto: Jorge Cunha / AIFA
6 AV 7
Renault Megane e-Tech.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
7 AV 7
Skoda Enyaq iV.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Förutom Volvo C40, Polestar 2 och Lynk & Co 01 så röstades även bilar som BMW iX, Tesla Model Y och Skoda Fabia bort från finalen. Alla tre var favoriter till slutsegern men fick alltså inte tillräckligt med röster. I stället lyckades lite överraskande Ford Mustang Mach-E nå finalen, trots ett dåligt resultat i det viktiga undanmanöverprovet.

Av finalisterna är sex renodlade elbilar. Peugeot 308 finns tills vidare bara med förbränningsmotor men ska få elmotor och batteri under 2022. Därmed är priset Årets Bil 2022 elbilens riktigt stora genombrott i Europa.

Av finalisterna är det bara Ford, Peugeot och Renault som vunnit tidigare.

Vilken är din favorit?
Vilken vill du se som vinnare av Årets Bil i Europa 2022, och vilken tror du vinner? Berätta gärna med en kommentar!