Bara fyra av tio elbilar klarar säkerhetskrav

Folksam listar 2017 års säkraste bilar, men att kombinera säkerhets- och miljökrav verkar vara en svår nöt att knäcka.

Folksam har för tjugonde året i rad granskat biltillverkarnas nya bilmodeller och i år har 49 modeller godkänts, att jämföra med förra årets 62. Anledningen är högre krav när det kommer till miljö och säkerhet. Fossilbränsledrivna större bilar och suvar måste ha någon form av elassistans i form av elhybrid för att klara utsläppskraven. Autobroms ska nu vara standard mot att tidigare ha funnits som tillval.

Bara fyra eldrivna bilar uppfyller Folksams säkerhetskrav: Hyundai Ionic Electric, Tesla Model S, Volkswagen e-Up och Volkswagen e-Golf. Ingen av de övriga elbilsmodellerna har autobroms som standard och fyra av dem kommer inte upp i fem stjärnor hos Euro NCAP.

– Det är inte positivt med tanke på att regeringen förbereder ett bonus-malus-system som ska ge ännu större subventioner för eldrivna bilar från 2018. Det är därför viktigt att biltillverkarna prioriterar högsta säkerhetsstandard i dessa bilar, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Folksam har ur listan med godkända bilar valt ut de snålaste versionerna i varje storleksklass och skapat två bäst-i-klassen-listor, en för alternativt bränsle och en för fossilt bränsle.

Snålaste bilarna (alternativt bränsle/fossilt bränsle, alla med autobroms som standard)

Liten småbil: Volkswagen e-Up/Toyota Yaris Hybrid

Större småbil: Volkswagen e-Golf/Volkswagen Golf 1,4 TSI DSG GTI

Mellan: Skoda Octavia 1,4 TSI G-Tec/Volskwagen Passat 1,4 TSI DSG GTE

Stor: Tesla Model S och Volvo V60 2,0 T5 245 Bi-Fuel Auto/Volvo V60 2,4 D6 4WD Twin Engine Summum

Liten MPV: -/Volkswagen Touran 1,6 TDI DSG BMT

Stor MPV: -/Renault Espace 1,6 DCI FAP 130 ZEN

Liten SUV: –/Mitsubishi Outlander 2,0 PHEV 4WD Business Nav Safety

Stor SUV: –/Audi Q7 3,0 TDI e-Tron quattro Tiptronic

Större bilar och suvar behöver ha någon form av elassistans för att klara utsläppskraven. Bland minibussarna (MPV) är det få modeller som klarar sig på grund av hög förbrukning samt att autobroms ofta saknas. Det är också få minibussar som har elhybridteknik för att få ned utsläppen.