Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LG Chem / Teknikens Värld

Batterifabrik avslöjar uppgifter om nya XC90

Volvo planerar att bygga ut sin bilfabrik i USA och lägga till produktion av nästa XC90 samt en del för batteritillverkning förutom dagens produktion av S60. Satsningen kostar cirka sex miljarder kronor och nya XC90 ska börja byggas andra halvåret 2022.

Det börjar närma sig en presentation av nästa generation av Volvos plattform för de större modellerna, döpt till SPA 2. Första bil ut blir som väntat nästa generation av den stora suven XC90 och precis som vid lanseringen av SPA-bilarna följer sen resten av 90-serien och så 60-serien. En nyhet som Teknikens Värld avslöjade i maj 2019 är att Volvo också planerar för en större suv, XC100, som presenteras året efter XC90.

Nu avslöjar också branschtidningen Automotive News att Volvo planerar att bygga ut fabriken i South Carolina för att den ska ta hand om all produktion av XC90. Vi kan se fram emot en visning av nya XC90 under 2021 för produktionsstart året därpå. Då ska Volvo också ha byggt en batterifabrik intill bilfabriken.

Det är oklart om det handlar om batteritillverkning från grunden eller om montering av battericeller från någon av de underleverantörer som Volvo tecknat avtal med, troligen är det fråga om det senare. Anledningen till utbyggnaden och produktion även av batterier är att Volvo vill försöka minska på transporterna till USA. Batteriavdelningen i fabriken ska montera batteripaket och testa litiumjonbatterierna.

Volvos fabrik i South Carolina i USA.Volvos fabrik i South Carolina i USA.Volvos fabrik i South Carolina i USA.
Volvos fabrik i South Carolina i USA.

Volvo har inte velat kommentera uppgifterna och inte heller avslöjat hur många batteripaket som ska monteras. Därmed avslöjar Volvo inte hur stor andel av nya XC90 som ska säljas som elbil. Tillsammans med produktionen av XC90 väntas batterifabriken kräva att Volvo nyanställer cirka 1 000 personer. I dag arbetar omkring 1 500 personer i Volvos fabrik i USA och då med produktion av S60.

Volvo har tidigare visat nya XC40 Recharge, en elbilsversion av XC40, och planerar också att inom kort rulla fram dotterbolaget Polestars första elbil Polestar 2.

I dag tillverkas Volvo S60 i fabriken.I dag tillverkas Volvo S60 i fabriken.I dag tillverkas Volvo S60 i fabriken.
I dag tillverkas Volvo S60 i fabriken.

Till tidningen The Post and Courier avslöjar Volvo Cars Dallas Bollen, som arbetar med produktlanseringar, att batteripaketet i SPA 2 är "så gott som hela golvet".

Uttalandet tyder på att Volvo följer efter sina konkurrenter och bygger elbilsplattformar där batteripaketet utgör golvet i bilen – så kallad skateboarddesign. Därmed skulle Volvo överge designen i SPA där batteripaketet till största del samlats i den gamla kardantunneln. Med batteriet i golvet går det att få plats med fler batterier och mer energi på en mindre yta. Det går också att förändra interiördesignen.

På bilsalongen i Tokyo hösten 2019 visade Nissan en batteridesign där golvet också kunde byggas väldigt tunt vilket gav möjligheten att också bygga en låg bil.