Batteritillverkningen tar fart men återvinningen haltar
I dag finns omkring 40 000 elbilar på landets vägar och antalet kan komma att explodera inom ett par år. Batteritillverkningen till dessa har tagit fart men tekniken för återvinning haltar.
I höstas blev det klart att Northvolts batterifabrik ska byggas i Skellefteå. Fabriken är den tidigare Tesla-chefen Peter Carlssons verk och bland finansiärerna finns Stena, Vargas, Vattenfall och Vinnova samt Energimyndigheten och EU.
Fabriken ska börja byggas 2018 och 2023 ska delar av den tas i bruk. Fabriken ska förutom att produceras batterier även återvinna dem, ett område där utvecklingen haltar, enligt Sveriges Radios program Klotet.
I dag saknas det teknik för att återvinna i stor skala, bara en anläggning i världen kan göra det i något som kan liknas vid industriell skala; Umicores anläggning utanför nederländska Antwerpen.
Processen ger temperaturer på upp till 1 000 grader Celsius och kräver omfattande miljösatsningar för att inte släppa ut giftiga ämnen. Hälften av Umicores investeringar rör just miljöbiten.
Sju tusen ton per år, motsvarande 35 000 bilbatterier, är anläggningens kapacitet i dag men om tio år ska den klara av batterier från 500 000 elbilar. De flesta batterier i dag kommer från biltillverkarna själva och deras produktutveckling, i framtiden kommer det att vara annorlunda.
Northvolt jobbar nu med Chalmers i Göteborg för att kunna återvinna metallen i batterierna via hydrometallurgi i stället för genom smältning, den metod som används i Nederländerna.
En av de stora utmaningarna rörande återvinningen är att bilbatterierna i dag inte följer någon gemensam standard.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se