Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Moab Republic / Shutterstock

Begagnade elbilar stiger kraftigt i pris

Priset på begagnade elbilar har skjutit i höjden. De två senaste månaderna har snittpriset stigit med hela 124 000 kronor per bil, varav 64 000 kronor bara under den senaste månaden.

Under april månad 2022 kostade en begagnad elbil i snitt hela 566 000 kronor, enligt siffror från bilhandelssajten Wayke. Priset har stigit under en längre tid, bara de senaste två åren har priset ökat med 52 procent. Endast under de tre senaste månaderna har priset gått upp med 22 procent. Dock ska påpekas att utbudet har minskat med 19 procent den senaste månaden och med ungefär 39 procent sedan början av mars månad vilket påverkar den branta kurvan uppåt gällande prisutvecklingen.

Den 22 februari, bara dagar innan Ryssland valde att invadera Ukraina, skrev vi att begagnat är hetare än någonsin. Då var situationen något lite annorlunda, den största anledningen var långa leveranstider av nya bilar kombinerat med en svag krona och höga exportpriser. I dag kvarstår de flesta av ovanstående orsaker, adderar man sedan svårigheter att få fram halvledarkomponenter och nedstängning i Kina så blir det än värre.

Enligt sökdata från Wayke är det i princip dubbelt så många som söker efter begagnade elbilar i dag jämfört med i januari. Det höga drivmedelspriset har också gjort sitt för att påverka folks bilval, inflationen likaså. Malus-skatten kan också vara en orsak till att sökningarna efter begagnade elbilar ökar, dock slår det inte lika hårt när det kommer till renodlade elbilar som har en låg skatt oavsett om bilen är ny eller begagnad.

– Extrema leveranstider på nybil i kombination med skenande diesel- och bensinpriser skapar en akut efterfrågan på begagnade elbilar och eftersom de bara står för ett par procent av utbudet ökar priserna blixtsnabbt säger Martin Fransson på Wayke.