Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lightyear

Bekräftat: Lightyear 0 har världens lägsta luftmotstånd

Den eldrivna och solcellsbeklädda bilen Lightyear 0 har genomgått officiella vindtunneltester och visar sig vara väldigt strömlinjeformad. Den sägs till och med ha världens lägsta luftmotstånd.

Nederländska Lightyear har påstått det tidigare, men nu är det bekräftat: Deras eldrivna bil Lightyear 0 har rekordlågt luftmotstånd. I nyligen genomförda vindtunneltester vid FKFS-institutet (Forschungsinstitut für Kraftfahrwesen und Fahrzeugmotoren Stuttgart) enligt WLTP-protokollet noterades ett så lågt luftmotstånd som 0,175 Cd.

LÄS MER: Koenigsegg investerar i Lightyear 

Lightyear har tidigare utlovat en luftmotståndskoefficient under 0,20 Cd. Värdet på 0,175 Cd placerar Lightyear 0 före konkurrenter som Lucid Air, Tesla Model S och Mercedes EQS som alla har Cd-värden mellan 0,20–0,21. Mercedes har visat den ultrasnåla konceptbilen EQXX som har ett Cd-värde på 0,17, men Lightyear 0 ser ut att bli den halaste serieproducerade bilen i världen.

Vindtunneltesterna vid FKFS i Stuttgart fastställer att Lightyear 0 har rekordlågt luftmotstånd. Foto: Lightyear

Även om det kallas serieproduktion så kommer Lightyear 0 inte att byggas i drivor. Produktionen väntas komma igång i november och det är finska Valmet som har fått i uppdrag att bygga de 150 bilar som ska säljas i Europa med en prislapp på drygt 2,6 miljoner kronor.