Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bekräftat: Ny eldriven folkabuss på väg

På senaste Detroit-salongen presenterade Volkswagen sitt koncept I.D. Buzz – en eldriven, högbyggd MPV med tydliga retrodrag hämtade från gamla folkabussarna Typ 2 T1 och T2. Nu har Volkswagens vd Herbert Diess bekräftat att en bil baserad konceptet ska bli verklighet.

Diess avslöjade nyheten för tidningen Auto Express samma dag som nya Polo presenterades.

– Bilar som frambringar känslor är väldigt viktiga för vårt varumärke. Vi säljer fortfarande många Beetlar, framför allt i USA. Men vi har också en minibuss som vi visat, och som vi precis bestämt oss för att tillverka, ska Diess ha sagt.

Den ny folkabussen ska byggas på den nya MEB-plattformen för elbilar. Den nya modellen blir helt eldriven och får motorn och batterierna placerade under golvet. Enligt VW:s chefsdesigner Oliver Stefani är det mycket tack vare eldriften som den nya folkabussen blir verklighet: Eftersom motorn inte längre behöver sitta fram kan man återinföra de gamla proportionerna.

– Du får även mer plats interiört, säger Stefani till Auto Express.

Några motoralternativ för den nya minibussen nämns inte, men om vi tittar på i Volkswagen I.D. Buzz-konceptet så har den fyrhjulsdrift och två elmotorer på tillsammans 374 hästkrafter. Räckvidden för I.D. Buzz uppges vara 60 mil – enligt den ifrågasatta NEDC-körcykeln.

Återstår att se vad Volkswagen i slutändan väljer att stoppa ned i den nya retrobussen.

Chefsdesigner Stefani öppnar hur som helst upp för fler varianter av den nya MPV:n. Som bekant fanns gamla T1 i ett antal olika utföranden, som exempelvis, pick-up, Camper och Samba. Kan de namnen komma att återuppstå tro?