Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helena El Mokni

Bekräftat: Volkswagen lämnar WRC för att fokusera på elbilar

Precis som vi skrev redan i går lämnar Volkswagen rallycirkusen – det har den tyska biltillverkaren nu bekräftat.

Den stora och kostsamma utsläppsskandalen, där Volkswagen under många år fuskade med utsläppen från sina dieselbilar, fortsätter att skörda offer. Planerade bilmodeller har lagts ned eller skjutits på framtiden, Audi har lämnat sportvagns-VM och – som vi kunde avslöja i går – Volkswagen lägger ned sin WRC-rallysatsning som har varit så framgångsrik de fyra senaste åren.

– Volkswagen-märket står inför enorma utmaningar. Med kommande expansion av elektrifiering av vårt fordonsprogram måste vi fokusera alla ansträngningar på viktiga framtida tekniker, sa Frank Welsch, styrelsemedlem och ansvarig för teknisk utveckling, inför cirka 200 anställda i Volkswagen Motorsport i Hannover tidigare i dag.

För att återupprätta bilden av Volkswagen och rensa samvetet har Volkswagen sedan dieselgate uppdagades flertalet gånger berättat om den nya bana som företaget slagit sig in på – elektrifieringen av fordon. Inom kort kommer den nya satsningen att bära frukt och vi såg exempel på vad som komma skall på bilsalongen i Paris förra månaden. Då visade Volkswagen upp elbilen I.D. Concept.

Att styra om skutan kostar pengar och någonstans ifrån måste pengarna tas. Då är det bland annat den så framgångsrika WRC-satsningen som råkar illa ut.

Efter många års Citroën-dominans i rally-VM tog Volkswagen över vinnarmentaliteten med Sébastien Ogier (förare) och Julien Ingrassia (karläsare) i en Polo R WRC. Fyra raka världsmästartitlar blev det för duon, likaså fyra raka konstruktörstitlar för Volkswagen. Senaste VM-titeln bärgades för bara ett par veckor sedan.

Volkswagen lämnar inte motorsporten helt, långtifrån. De kommer inte ens att lämna rallyn, men i stället för att fungera som fabriksteam ska de i stället satsa på privatteam och kommer därför att utveckla en Polo enligt R5-rallyreglemenet. Vid sidan om denna framtida rallybil kommer Volkswagen också att erbjuda bilar för bland annat TCR och rallycross.

Volkswagen kastar in handduken när de är på topp. Foto: Helena El Mokni

Det är en framgångssaga utan dess like som Volkswagen lämnar. Förarna Ogier, Latvala och Mikkelsen med respektive kartläsare ställde upp i 51 rallyn med Polo R WRC. 42 segrar blev det. Det innebär att Volkswagen Polo R WRC är den mest framgångsrika rallybilen genom tiderna.

– Jag vill tacka alla våra förare och kartläsare för deras enastående prestationer. De är inte bara otroligt snabba utan också effektiva ambassadörer för Volkswagen-märket. Hela teamet runt Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport, har grundlagt den här framgången med ett enormt engagemang från var och en. Vi vill fortsätta att arbeta med det här fantastiska teamet och genomföra omstruktureringen. Samtidigt vill vi utvidga det nära samarbetet mellan produktionsutveckling och motorsport, något som båda sidor alltid haft fördel av, säger Frank Welsch samtidigt som han meddelar att samtliga anställda inom Volkswagen Motorsport är garanterade fortsatt anställning.

– Naturligtvis beklagar vi djupt att vi lämnar WRC – det har varit det mest framgångsrika kapitlet i Volkswagen Motorsports historia, säger Sven Smeets, chef för Volkswagen Motortsport, som ser fram emot vad som komma skall i form av nya utmaningar.