Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Bentley Bentayga blir laddhybrid – här är bildbeviset

Världens dyraste suv – Bentley Bentayga – får vara med om många grejer som ingen annan Bentley-modell tidigare varit med om. Nu ska den bli en laddbar hybrid.

Som sagt i ingressen, Bentley Bentayga får vara med om mycket då den, trots sin ställning som världens dyrare suv, används lite som en försökskanin. Bentayga är inte bara Bentleys första suv, den är också Bentleys första dieseldrivna modell och nu ska den dessutom bli Bentleys första laddhybrid.

Bentley-bossen Wolfgang Dürheimer sa i samband med Detroitsalongen i början av året att märkets samtliga modeller ska lanseras i laddbara hybridutföranden. Trycket från kunderna ökar ständigt, de söker nämligen bilar som klarar av att köra på enbart elektricitet i storstäderna men som fortfarande har kraft att rasta det mesta utanför tätorternas gränser. Denna bild av en superlyxbil hade kunderna förmodligen inte när Bentley för fem år sedan började rota i laddhybridgrytan i och med konceptbilen EXP 9 F (som sedan blev Bentayga).

Tanklock på denna sida av Bentayga? Skämtar någon med oss? Inte alls, det är nämligen inget tanklock utan en laddlucka då bilen på bilden är en laddhybrid. Foto: CarPix

Först ut av Bentleys laddhybrider blir alltså Bentayga, superlyxsuven som kostar mer än någon annan i världen (till dess att Rolls-Royce har släppt sin suv). Bilderna här är de första som avslöjar Bentayga i elektrifierat utförande. Vad som avslöjar bilen, eftersom Bentley inte bemödat sig med att maskera den, är de dubbla tanklocken. Det på vänster sida är dock inget tanklock utan en laddlucka.

Än så länge är det okänt hur Bentley konfigurerar sin laddhybriddrivlina, men enligt brittiska bilregistret är bilen registrerad med en bensinmotor på 3,0 liter och en elmotor. Om cylindervolymen verkligen stämmer återstår att se. Det skulle kännas mer naturligt med en volym på 2,9 liter med tanke på att Porsche har en nyutvecklad och vass V6-maskin på just 2,9 liter som andra märken i koncernen har börjat använda. Men kanske Bentley vill gå sin egen väg?

Vänj dig vid denna sida av bilen, för även om det inte är en W12-motor under huven lär Bentayga i laddhybridutförande bli betydligt snabbare än genomsnittsbilen. Foto: CarPix

Laddhybridvarianten av Bentayga har sannolikt premiär nästa år, som det sades för ett halvår sedan, men det skulle kunna, även om det känns mindre troligt, vara aktuellt med Frankfurtsalongen i september. Själva marknadslanseringen ska i alla fall vara planlagd till 2018. Därefter har vi att se fram emot en laddhybridversion av Continental GT.

Du vet väl att vi har gjort en lång provkörning av W12-versionen av Bentley Bentayga i Sverige? En enorm lyxsuv med 608 hästkrafter som, trots sin vikt på nästan 2,5 ton, gör 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Drygt 2,2 miljoner kronor börjar priset på…