Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bentley

Bentley Bentayga laddhybrid nu i produktion

Bentley levererar nu sina första bilar med laddhybridteknik. Bentley är först ut. 2023 ska alla modeller ha det alternativet – som blir det billigaste.

Under Genèvesalongen 2018 presenterades Bentley Bentayga som laddhybrid (se galleri och klipp nedan) och med det en del information. En modell som ska säljas på utvalda marknader med lansering i slutet av förra året. Nu börjar de första leveranserna.

Bentley själva hävdar att det är världens första lyxbil med laddhybridteknik och att modellen är märkets mest bränsleeffektiva modell någonsin.

Foto: Bentley

Kraften kommer från en bensin V6:a på tre liter, som ger 340 hästkrafter och 400 newtonmeter. Motorn tillhör familjen EA839, samma som vi hittar i flera Audi- Porschemodeller. Elmotorn är på 128 hästkrafter och 350 newtonmeter och kan agera själv eller assistera bensinmotorn.

LÄS MER: Provkörning av Bentley Bentayga

Bilens batteri ska kunna laddas på 2,5 timmar under gynnsamma förhållanden. Någon kapacitet på batteriet nämner inte Bentley i sitt pressmeddelande men via Bentley i USA (där bilen går att beställa) anges en kapacitet på 17,3 kWh. Där läser vi även att bilen väger 2 620 kg att jämföra med 2 440 kg för basversionen av Bentayga.

Foto: Bentley

På enbart el kommer bilen 3,9 mil enligt WLTP-cykeln och den totala räckvidden är 74,7 mil enligt samma cykel som även visar en förbrukning vid blandad körning på 0,35 l/mil och 79 gram koldioxidutsläpp per kilometer.

Prestandamässigt betar bilen av 0-100 km/h på 5,5 sekunder och topphastigheten är 254 km/h

Laddhybriden skiljer sig inte mycket från basmodellen men du tar den på en extra luckan på skinkan samt inslag av kopparfärg som lär bli Bentleys ”gröna” färg framöver.

Foto: Bentley

Bentley ska erbjuda hybridteknik till alla sina modeller 2023 och två år senare ska de lansera sin först helt eldrivna bilmodell. I somras presenterades elbilskonceptet EXP 100 GT, en bil med fyra elmotorer och en räckvidd på 56 mil.

LÄS MER: Alla Bentleymodeller blir hybrider

Bentley anger ett startpris på 141 100 euro för modellen, i Sverige får bilen priset 1 960 000 kronor, och Bentayga som laddhybrid blir därmed den billigaste modellen i märkets saluhall.

https://youtu.be/sJ0sEEEjV-U