Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley EXP 100 GT vinner grillkriget

Är det du som är sommarens grillmästare? Fel, då har du inte räknat med Bentley EXP 100 GT, en ny brittisk lyxlimpa i konceptform som är både elektrisk och självkörande.

I dag, den 10 juli 2019, fyller anrika brittiska biltillverkaren Bentley 100 år. För att belysa denna mycket speciella dag har de tagit fram en konceptbil vid namn EXP 100 GT som beskrivs som en studie i framtida mobilitet i lyxförpackning. Konceptbilen är både autonom (självkörande) och elektrisk

Bentley EXP 100 GT är en slank skapelse på enorma 5,8 meter. På bredden mäter den nästan 2,4 meter och till vikten är den välväxt med 1 900 kilo. Framdrivningen består av fyra elmotorer med ett sammanlagt maxvrid på 1 500 newtonmeter, mycket mer än så får man inte veta. Men fyra motorer får oss att dra slutsatsen att de är monterade i hjulen vilket är en fördel för att minska förlusterna av kraft vid överföringen från motor till hjul, samt att vridmomentsfördelningen mellan hjulen kan optimeras på en helt annan nivå.

0-100 km/h sägs gå på under 2,5 sekunder medan toppfarten ligger på 300 km/h.

Batterierna specificeras inte. Det enda som lyfts fram är framtida batteriteknik kommer att erbjuda fem gånger högre energitäthet än i dag och att EXP 100 GT ska kunna rulla 70 mil mellan laddningarna. Bentley menar att 80 procent av kapaciteten ska nås med endast 15 minuters laddning. Då kan man köra ytterligare 56 mil innan en laddstation måste uppsökas igen.

Denna självkörande lyxbil, som kan köras av föraren om denna så vill, är mest en uppvisning i andra tekniker och läckra lösningar. Se filmen nedan så förstår du bättre vad vi menar.

Det är många exklusiva material i bilen, exempelvis ”Copper Infused Riverwood”, det vill säga hållbart trä utvunnet ur träd som föll ned i torvmossar, sjöar och floder för 5 000 år sedan.

Väldigt mycket OLED-teknik har implementerats i – och utanpå – EXP 100 GT. Alla displayytor inne i bilen är transparent OLED-film, exempelvis på dörrsidorna och i taket.

Bakänden av bilen har 3D OLED-teknik för att skapa ljuseffekter tillsammans med bakljusen.

Fronten är en historia för sig. Den domineras av en enorm grill med strålkastare som har införlivats i den. Nätmönstret är belyst och kan därmed skapa motsvarande ljuseffekter som OLED-skärmen bak på bilen. En annan detalj som innehåller små dioder för att lysa upp är ”Flying B” – Bentleys berömda kylarprydnad, det flygande B:et.

https://youtu.be/EVEXIpyZQgA

Vi vill passa på att säga grattis till Bentley på 100-årsdagen. Firandet kommer att pågå under ett helt år. EXP 100 GT kommer att efterföljas av evenemang av olika slag.