Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley på väg att utveckla elbil

Det är inte alltför länge sedan en helt eldriven bilmodell från Bentley vore otänkbart. Nu gör rykten gällande att företaget förbereder just det.

Det har gått ganska snabbt att kartan för bilars framdrivning har ritats om, och att hävda att Bentley skulle utveckla en elbil, ja, det skulle nog ha setts som ett skämt. Nu är det dock i högsta grad realistiska rykten som gör gällande just det. Dieselgate har gjort att elbilsutvecklingen fått höjd prioritet inom Volkswagen-koncernen, där ju Bentley ingår.

”Vi är just nu i en fas där vi överväger alla möjligheter” säger Bentleys chefsingenjör Rolf Frech i en intervju till australiska webbtidningen Drive, ”jag tror vi har en riktning till vart vi ska i framtiden inom sex månader, men självklart kommer el vara en framtida strategisk riktning för Bentley.”

Under skalet kommer tekniken att delas med andra märken inom Volkswagenkoncernen, och då specifikt produktionsversionen av Porsche Mission E. Att drivlinan delas behöver dock inte betyda att den framtida el-Bentleyn behöver ha samma storlek. Vi har redan sett Bentley Mulsanne som plug in-hybrid, men ryktet gör även gällande att den kommande helt eldrivna modellen kan bli baserad på konceptbilen EXP 10 Speed 6 (bilden ovan).