Några av favoriterna att vinna Car of the Year 2022. Foto: Anders Nørregaard Grønning / Teknikens Värld

Här är bilarna som kan bli Årets Bil – Volvo utanför

Volvo kan inte upprepa segern i Car of the Year från 2018. Nya elbilen C40 kom inte ens med på listan över kandidater. I slutet av november vet vi vilka av de här bilarna som gått till final och segraren utses i början på nästa år.

Volvo Cars hade hoppats få med nya elbilen C40 bland kandidaterna till Årets Bil i Europa. Men juryn – bestående av 61 journalister från hela Europa – ansåg att C40 är en version av XC40, som tävlade och vann 2018

Samma sak drabbade Mercedes med modellerna EQA och EQB som anses vara versioner av GLA och GLB. För att en bil ska vara valbar måste den vara helt ny, inga ansiktslyftningar eller karossvarianter tillåts, och säljas i minst fem länder i Europa. Dessutom ska juryn haft en chans att provköra bilen.

Komponentbristen har ställt till problem för flera tillverkare och deras lanseringar av nya bilar. Bland annat Nissan Ariya, Nissan X-Trail, Kia Sportage och Citroën C5 X samt Opel Astra tillhör de modeller som flyttas fram till nästa år och alltså får tävla om Årets Bil 2023.

Får inte vara med. Foto: Volvo Cars

Det är fler elbilar med på listan än någonsin tidigare och flera av dem är favoriter att vinna. Volkswagen får lita till sin nya ID.4ID.5 anses vara en karossvariant av ID.4. 

BMW:s två nya modeller i4 och 4-serie Gran Coupé delar kaross och får därmed tävla tillsammans.

Tesla har aldrig vunnit priset men finns med bland förhandsfavoriterna med sin Model Y. Den ställs främst mot nya Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6, två märken som heller aldrig tidigare vunnit.

En första omröstning sker i slutet av november då juryn utser sju finalister. Vinnaren utses någon gång i slutet av februari eller början på mars. Priset var tänkt att delas ut på bilsalongen i Genève men då salongen ställts in behöver juryn planera om.