Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Billiga elbilar från Kia och Hyundai med hjälp från Canoo

Kia och Hyundai ska bygga billiga elbilar baserade på en plattform från Kalifornien. Känns namnet Canoo bekant?

Hyundai/Kia-koncernen ingår samarbete med kalifornienbaserade Canoo. Kärnan är den flexibla plattform för elbilar av så kallad skateboardtyp som Canoo har utvecklat. Den kommer utgöra grund för nya modeller från de Sydkoreanska bilmärkena, allt från småbilar till skräddarsydda fordon för olika ändamål. Det sist nämnda ska bli en ny nisch för koncernen.

Med en standardiserad plattform hoppas koncernen även att kunna slimma produktionsledet och därmed få ner priset på sina elbilar.

LÄS MER: VW vill att MEB-plattformen ska bli industristandard

Hyundai och Kia satsar 52 respektive 25 miljarder dollar (cirka 500 och 240 miljarder kronor) på framtida mobil teknik under de kommande fem åren. Miljövänliga bilar ska 2025 utgöra en fjärdedel av de sålda bilar från de båda märkena.

Foto: Canoo

Det kan vara svårt att hålla reda på alla nya aktörer i denna omvälvande tid i elektrifieringens tecken men Canoo har vi tagit upp här tidigare. Ovan ser ni deras första fordon som kommer ut på marknaden senare i år. Den är byggd för ”post-suveran” och ska befria människan från bilägandet – den ska nämligen bara gå att prenumerera på.