Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Billigare Tesla Model 3 lanserad

För den som nöjer med kortare räckvidd, långsammare acceleration, färre funktioner och prylar finns nu ett billigare Tesla Model 3-alternativ.

Tesla Model 3 Standard Range Plus finns nu att beställa i Sverige. Den är ett betydligt billigare alternativ än de två Dual Motor-varianter (fyrhjulsdrivna) som hittills har funnits i utbudet – Model 3 Long Range för 653 780 kronor och Model 3 Performance för 759 480 kronor.

Model 3 Standard Range Plus kostar från 540 880 kronor, det vill säga 112 900 kronor lägre pris än Model 3 Long Range.

En motor

Det lägre priset innebär en elmotor i stället för två. Modellversionen driver således enbart på bakhjulen. Det innebär också att batteriet är mindre, hur mycket mindre än Long Range- och Performance-modellernas 75 kWh är ännu inte meddelat, men 55 kWh är en siffra som många har kommit fram till.

Med mindre lagringsutrymme för energi blir det också kortare räckvidd. Enligt WLTP-körcykeln 41,5 mil i stället för Long Range-versionens 56 mil. En motor i stället för två innebär även långsammare accelerationer. 0-100 km/h går på 5,6 sekunder, en sekund långsammare än för Long Range. Toppfarten ligger på 225 km/h, åtta bakom Long Range.

Lägre utrustningsgrad

Men färre motorer, mindre batteri, kortare räckvidd och sämre prestanda är inte allt som hör till den lägre prislappen. Ett mindre ljudsystem har tagit plats i Model 3 Standard Range Plus och navigationen utgörs av grundläggande kartor, inte satellitkartor som i de dyrare modellversionerna. Dessutom har man sparat in på funktionerna för streamad musik över Internet, webbläsare och automatisk garageportsöppnare.

Det grundläggande Autopilot-paketet är standard i Model 3 Standard Range Plus och som tillval för 55 000 kronor finns den utökade varianten med självkörande funktionalitet.

Foto: Glenn Lindberg

Ännu billigare Model 3

Det finns sedan en dryg månad tillbaka en ännu billigare variant, den heter Model 3 Standard Range (dvs utan Plus-tillägget) men finns än så länge bara i USA. Detta är den så berömda 35 000-dollarsversionen som varit på allas läppar under några år. Den har ett 50 kWh-batteri och ytterligare några mil kortare räckvidd samt än mer avskalad standardutrustning. Denna instegsvariant finns dock inte längre att bygga ihop och beställa via Teslas webbplats utan man måste ringa eller besöka en Tesla-butik för att få tag på en sådan. Tesla menar att denna enklaste modellversion sålde för dåligt för att få lov att ta plats på företagets hemsida.